dimecres, 27 de juliol del 2011

2a Crida a la Festa Estellés 2011

Josep Lozano (12-VII-2011)

El 14 de juliol de 2010 es publicava a Infomigjorn, revista virtual que dirigeix Eugeni Reig, una carta de convit adreçada a tothom, amb la proposta de celebrar la Festa Vicent Andrés Estellés (que nasqué a Burjassot el 4 de setembre de 1922). La proposta suggeria fer-la en les primers divendres o dissabtes del mes de setembre, on entrara un plat típic de la nostra gastronomia, un bon vi de la terra i la lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, de manera semblant a com fan els escocesos –des de fa ja més de dos-cents anys– cada 25 de gener, per celebrar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796).

Amb l’objecte d’instituir una celebració, de crear un nou recurs amb què cohesionar la gent progressista, promocionar la nostra autoestima i defensar la nostra cultura i llengua d’una manera festiva i popular.
El resultat va ser prou engrescador, ja que Primera Festa Estellés va celebrar-se –i no voldria deixar-me’n cap, ni de pobles ni de col·laboradors– al llarg del mes de setembre proppassat, i en alguns pobles en octubre i fins i tot novembre, amb sopars, dinars, recitals o itineraris poètics a: Alboraia, Alaquàs, Alginet, Barcelona, Benaguasil, Benicarló, Benimaclet, Benimodo, Burjassot, Canals, Cocentaina, Cullera, Dénia, Elx, Gandia, Guardamar, la Nucia, Manuel, Montserrat dels Alcalans, Otos, Picanya, Sant Joan d’Alacant, Sueca, Teulada, Torrent, València, Vandellós, Vilamarxant, Vic i Xàtiva.

Van participar, en les diverses celebracions, el partit Socialista, a través dels ajuntaments de Montserrat i Picanya; el Bloc Nacionalista, a través de la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco, a Alginet, Dénia i Sant Joan d’Alacant; la Fundació Manuel Viusà, a Vic; Espai País Valencià, a Barcelona; el Centre d’Estudis de la Vall, a Vandellós i el Centre d’Estudis del Camp de Túria, a Benaguasil. I associacions com la Pebrella, a Canals; la Bellota, a Manuel; el Tempir, a Elx; la Gola, a Guardamar; el Safranar, a Torrent; Rodonors Invictes, a Vinaròs; Festes Majors Autogestionades, a Alboraia; la Plataforma d’Entitats Cíviques, a Benimaclet; el Grup de Teatre la Bicicleta, a Xàtiva; Acció Cultural, a València, i la Bassot, a Burjassot.

Hi van col·laborar escriptors i poetes, a vegades com a organitzadors, presentant l’acte o com rapsodes: Francesc Arnau i Chinchilla, Núria Cadenes, Manel R. Castelló, Isidre Crespo, Ruben Luzón, Antoni Martínez Revert, Jaume Pérez Muntaner, Vicent Nàcher, Alfons Navarrete, Antoni Prats, Lluís Roda, Andreu Salou, Antoni Torrenyo i Francesc Viadel.

També van donar-li suport i van col·laborar cantautors, com ara Miquel Pujadó i Olga Suàrez, el grup Confiteor, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Pep Botifarra, Àlvar Carpi, Rafa Xambó i Xavi Sarrià; com també músics: Antoni Lloret, oboista; Josep Devesa, percussionista, amb la marimba, i Ivan Balaguer i Marc Donate amb el violoncel.

Hi van fer-se ressó de la Festa els diaris Levante-EMV i El País, així com el setmanari El Temps. Els internautes també es van unir a la celebració i 250 blocs –la llista va figurar al bloc Raons que rimen– van penjar un poema o un comentari el dia 4 de setembre en honor al “fill del forner que feia versos”.
Com anècdotes podríem citar que a Xàtiva va llegir el poema Els amants una peruana, a Guardamar una escocesa, que a Benimodo va participar la filla del poeta i a Burjassot el fill.

Festa que esperem que enguany, el 2011, se celebre en molts pobles del nostre àmbit lingüístic. A hores d’ara, i si no hi ha canvis de data, sabem, amb plena certesa, que se celebrarà a l’Alcúdia el 9 de setembre; Alginet el dia 2, i a Cullera i a Manuel el dia 3.

Per tant us encoratge a que la celebreu amb els mitjans que tingueu, molts o pocs, per tal de consolidar la instauració d’un referent cultural, d’una celebració de la poesia, popular, festiva: una festa nostra. Una festa per honorar un dels nostres màxims poetes.

D’altra banda, també m’agradaria, si aneu a fer-la, que m’ho comunicareu, per tal de donar-li la més amplia difusió. Salutacions

dijous, 21 de juliol del 2011

Torna la campanya de suport a la matrícula en valencià a la Universitat

 L'informatiu, 21/07/2011
El Servei de Política Lingüística de la Universitat de València mobilitza de nou a partir de hui els seus voluntaris per rebre els alumnes de primer curs i promocionar entre ells la matrícula a les asignatures ofertes en valencià.   

Un any més, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València posa en marxa la campanya Matricula't en valencià, dirigida als alumnes de la uv que es matricularan als mesos de juliol i setembre. Al voltant de 60 voluntaris participaran en aquesta nova edició del Matricula't, que rep ara a juliol els alumnes de primer, i que continua a setembre per atendre els alumnes que es matriculen als cursos superiors. Hui dijous s'instal·laran els punts de suport a la matrícula a les diferents facultats per rebre els estudiants que comencen aquest any els seus estudis, i que acudeixen a les reunions informatives de les carreres celebrades aquestos dies.

L'objectiu primordial de la campanya és impulsar els alumnes, tan novençans com veterans, a matricular-se a les assignatures ofertes en valencià, i utilitzar la llengua amb total normalitat a la universitat. Molt sovint ocorre que fins i tot alumnes valencianoparlants arriben a la universitat amb la idea de què el valencià sols els parla a casa i no té lloc a l'àmbit acadèmic, i és tasca dels voluntaris mostrar-los la quantitat de cursos als que poden matricular-se que tenen el valencià com a llengua vehicular. A més a més, es convida als estudiants que cada any arriben de diferents comunitats autònomes de l'Estat Espanyol a aprendre el valencià amb els cursets organitzats pel mateix SPL i millorar-lo amb els recursos disponibles als Centres d'Autoaprenentatge, presents als campus de Blasco Ibañez, Burjassot i Tarongers.

El que en un principi era una iniciativa humil que reunia uns pocs estudiants amb molta voluntat però poc abast, hui s'ha convertit en una campanya ben articulada que cada any arriba a milers d'estudiants

La campanya de suport a la matricula en valencià es du a terme des dels anys 80, amb la nascuda del Servei de Política Lingüística. El que en un principi era una iniciativa humil que reunia uns pocs estudiants amb molta voluntat però poc abast, hui s'ha convertit en una campanya ben articulada que cada any arriba a milers d'estudiants. L'activitat comença ja per volts de març, amb la visita dels voluntaris als instituts d'educació secundària arreu del País Valencià per parlar amb els alumnes de segon de batxillerat. Les xarrades als instituts constitueixen un precedent important, ja que són un dels primers contactes amb la Universitat de València per a molts dels aspirants a universitaris. Quan aquestos arriben a les seues futures facultats per matricular-se, els voluntaris de nou estan allà per animar-los a utilitzar el valencià plenament durant la seua vida acadèmica incipient.

El SPL du a terme altres campanyes relacionades amb la normalització del valencià a la universitat, com el Grup de suport a la docència en valencià, que organitza activitats de formació per al professorat de la UV que desitja impartir les lliçons en valencià, o el Tastallengües, una trobada amb els alumnes erasmus nouvinguts per fer-los conéixer el valencià i despertar-los l'interés per la llengua.

Ara però, els esforços estan concentrats a la campanya de matrícula d'aquestos dies, i que es reinicia a setembre per als alumnes d'altres cursos. Des de fa uns quants anys aquestos tendeixen a ser més bé pocs, ja que amb l'extensió de l'automatrícula, els estudiants poden realitzar totes les gestions per Internet sense haver d'acudir a la facultat, i per tant l'impacte del Matricula't respecte al total de la comunitat universitària ha disminuït. Així doncs els dies claus de la campanya són ara a juliol, amb els nous estudiants que entren a formar part de la comunitat universitària, i que així poden prendre consciència de la importància del valencià a la seua formació des del primer moment.

divendres, 15 de juliol del 2011

Escola Valenciana reuneix en unes jornades a Muro d'Alcoi les seues 24 entitats federades per planificar el curs vinent, que s’albira conflictiu


Amb les altes temperatures amb què ha finalitzat el curs escolar, amb els resultats d’unes eleccions autonòmiques i locals pel mig i amb unes mobilitzacions al carrer del 9 i 18 de juny que encara ressonen en els reculls de premsa -les quals constitueixen la cloenda d'un curs de desencontres i friccions en matèria de política lingüística entre la Conselleria d'Educació i les comunitats educatives que reaccionaren davant les agressions als programes d’ensenyament en valencià- Escola Valenciana ha programat unes jornades, semblants a les que organitzen tots els anys, a les que s’han convocat les 24 entitats socials pertanyents a la seua federació, per debatre estratègies organitzatives que faran possible les campanyes socials de la FEV, les vint trobades comarcals de 2012 i dissenyar el mapa reivindicatiu d’un curs que s’anuncia conflictiu a causa de la tossuderia de la Conselleria d’Educació a administrar el sistema educatiu valencià a colp de decret i d’esquena als interessos de les comunitats educatives i ignorant amb prepotència la creixent demanda de programes d’ensenyament en valencià.

Les sessions de treball d’este cap de setmana del mes de juliol, concretament el 14, 15 i 16, s’han iniciat parlant de l’edició de les pròximes Trobades, el calendari de les quals se situarà, segurament, al cor mateix del conflicte social provocat pel decret de plurilingüisme, una regulació que introdueix l’anglés en les aules sense cap garantia de dotacions pressupostàries suficients, sense haver previst ni plantilles de professors ni programes de formació que asseguren el futur d’una educació basada en el plurilingüisme. Estem una altra vegada davant una estratègia de crear titulars de premsa i de fer servir la praxis del conflicte irracional per dividir els valencians i guanyar temps per ocultar els vertaders problemes de gestió educativa i la manca de projectes ben definits o solvents en matèria de política lingüística.

També es disposarà de temps en estes jornades per fer un repàs minuciós a les campanyes socials que du endavant Escola Valenciana i que són ja a tot el País un referent de treball social al voltant de la recuperació de la nostra llengua i la dinamització del seu ús social. Ens referim, com no, al Voluntariat pel Valencià, Acosta’t al Territori, Un euro llavor de pau, Cinema a l’escola, l’Oficina de Drets Lingüístics, els premis Sambori i la Gira que continuaran aportant a la societat valenciana una tasca necessària per fer revifar la consciència col·lectiva vers el patrimoni més preuat que posseïm els valencians i valencianes: la llengua que parlem i la cultura que transmet.

Amb les conclusions d’estes Jornades, celebrades al CEIP Bracal de Muro d’Alcoi, Escola Valenciana vol posar en evidència que hem de multiplicar esforços individuals i col·lectius per desbaratar els intents de la Conselleria d’Educació per desmuntar els programes d’ensenyament en valencià, els quals han adquirit un gran prestigi i han aconseguir duplicar any rere any la demanda, per substituir-los per un pla de plurilingüisme que és en si un frau comés a la població escolar, als pares i mares, al professorat valencià i, per extensió, a les comunitats educatives, que esperen, com així ho fa Escola Valenciana amb el seu model d’educació plurilingüe a la mà i a disposició de qui estiga realment interessat a introduir el valencià, el castellà i l’anglés, el qual aplica un sistema equilibrat, amb rigor científic i pedagògic, amb l'aval de la Universitat, plenament consensuat i que aprofita l'experiència fecunda de l’ensenyament en valencià en els darrers 27 anys.

dijous, 14 de juliol del 2011

Xúquer Viu convoca enguany el sopar popular contra un nou transvasament a Antella

Després del Mulla't pel Xúquer que hem celebrat el passat dissabte a Sumacàrcer per a demanar un riu viu, per aquest divendres 15 de juliol organitzem a Antella el "Sopar Popular i Festa de Xúquer Viu".

La cel·lebració a Antella del Sopar de Xúquer Viu té un significat especial, ja que els enemics del Xúquer planegen fer un altre transvasament al riu des d'Antella, que es troba a 50 km de la desembocadura del riu a Cullera. Volem deixar ben clar que no permetrem que es faça cap altre tub per llevar-li l’aigua al Xúquer i a la Ribera.

El sopar popular i festa tindrà lloc a la fresca, a la Plaça Major d'Antella, a partir de les 22:00 hores. Durant la nit, es lliuraran els ja tradicionals Guardons de Xúquer Viu, “Aigua Clara” i “Tarquim Pudent”. Per tancar la nit, gaudirem amb l’actuació de la excepcional cantant valenciana Eva Dénia, acompanyada pel seu grup, Trad Quartet.

El preu del tiquet és de 5€. En aquest preu està inclosa la beguda i la picadeta. Heu de portar l’entrepà. Podeu reservar el tiquet deixant un sms als telèfons de costum (Roger o Tomàs). També per correu electrònic a xuquerviu@hotmail.com

En el sopar col·labora l’Ajuntament d'Antella i l'Associació Cultural CILIM.