divendres, 3 de juliol del 2009

Les rebaixes arriben a la llengua

EXTRACTE SENCER L'ARTICLE APAREGUT EN L'EDICIÓ DE HUI 3/07/09 DEL DIARI LEVANTE

Alboraia fulmina l'Oficina de Promoció del Valencià i els lingüistes temen que altres ciutats copien l'acció

L'Ajuntament d'Alboraia ha fulminat l'Oficina municipal de Promoció del Valencià, que funcionava des de fa vora una dècada. La supressió, realitzada mitjançant la modificació del reglament municipal d'ús del valencià, comporta l'amortització de la plaça de la tècnica lingüística. La reducció de despeses està en el rerefons de la decisió de l'equip de govern del PP, reconeixen fonts del consistori, que afegeixen que l'oficina "ha funcionat bé, però ara ja no és necessària". De poc han valgut les al·legacions en contra de la Coordinadora de Dinamització Lingüística (plataforma que reuneix traductors, correctors i tècnics de tota la Comunitat Valenciana), que veu en la mesura un perillós precedent. Tampoc ha servit de res l'oposició dels grups municipals de Bloc i PSPV.

La determinació de l'ajuntament, aprovada en l'últim ple municipal (dilluns passat) per onze vots a favor (els edils del PP) i nou en contra, no cau de noves. L'equip de govern ja va intentar eliminar els costos de l'oficina i de la tècnica en els pressupostos d'enguany -debatuts en el ple anterior-, però va haver de fer marxa enrere, ja que el reglament municipal de promoció del valencià donava cobertura a aquests organismes lingüístics. Solució? Modificar el reglament.

Això és el que va fer en l'últim ple. Segons fonts de l'ajuntament, és un canvi "lleu" de la normativa, una adaptació a "les noves circumstàncies", doncs "amb el pas del temps els funcionaris han acreditat un coneixement del valencià suficient". D'aquesta manera, les funcions que realitzava l'oficina de promoció de la llengua passen a dependre ara del departament municipal de Recursos Humans.

La Coordinadora de Dinamització Lingüística reconeixia en el seu escrit d'al·legacions que l'Ajuntament d'Alboraia ha avançat en la promoció del valencià, però "ni ha eliminat ni pot eliminar la necessitat i l'obligació que té de continuar eixa gestió, ja que és un deure permanent que té envers els drets dels seus treballadors i de la ciutadania d'Alboraia".

Per als tècnics, les dades sociolingüístiques -tant de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), al seu Llibre Blanc, com de la pròpia Conselleria d'Educació- neguen que el coneixement i ús del valencià siga suficient, sinò que "continuen mostrant la necessitat de la gestió lingüística tant en l'àmbit social com administratiu".

La decisió del consistori d'Alboraia -l'alcalde és Manuel Álvaro, diputat provincial també pel PP- contradiu les directrius que la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) va aprovar arran de la commemoració el 2008 dels 25 anys de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià. Fins i tot, la moció amb setze propostes remesa per aquesta institució incloia en el seu punt sisé: "Impulsar la creació o el funcionament d'oficines municipals de promoció del valencià". Just el contrari ha fet ara Alboraia.

El municipi ja no exigirà el valencià en els rètols i no donarà incentius

L'eliminació de l'oficina de promoció del valencià no és la conseqüència única de la modificació del reglament de valencià d'Alboraia, sinò que la normativa sobre l'ús de la llengua pròpia es fa més suau. Si en el text vigent fins ara l'ajuntament havia de demanar als organismes que els seus rètols i indicacions estigueren en valencià, ara el nou document diu que han d'estar "en valencià o castellà".

Igualment, si el consistori s'obligava a demanar a la resta d'administracions que es comunicaren amb ell en valencià, ara diu que ho poden fer en qualsevol de les dues llengües oficials. Aquest punt era un dels que el Consell va incloure en el famós decàleg d'Ares del Maestrat de 2003 per a la promoció del valencià en les institucions.

Fins i tot, les inscripcions i rètols municipals no han d'anar ja obligatòriament en valencià. Segons la nova normativa de Manuel Álvaro, les poden fer en castellà. Al mateix temps, el nou reglament elimina les ajudes i incentius a empreses i establiments comercials per tal que "valencianitzen" els seus rètols i factures.

Primeres conclusions precipitades:
  1. El PP ha alçat la veda perquè els ajuntaments governats pel partit es desempelluguen també de les oficines de promoció lingüística, les facen inoperatives o retallen les seues iniciatives dins i fora del consistori.
  2. És un globus sonda per vore què passa en aquells ajuntaments governats per ells, un experiment per mesurar la capacitat de mobilització o el descontent social que puga causar.
  3. Si això passa als ajuntaments que tenen una experiència de 10 anys a fer funcionar les oficines de promoció lingüística, què passarà a la resta d'ajuntaments que estan en la federació valenciana de municipis i províncies?.
  4. Es tracta de fer saltar el conillet d'Índies per comprovar la fermesa, solvència o fleblesa jurídica dels estaments administratius regulats per normatives lingüístiques autonòmiques.
  5. És una homenia d'un alcalde i senador del PP "echao palante", que espera que altres homínids de les cavernes es tiren a la piscina, i per tant és una maniobra del sector dur del partit.
Què hi podem fer?

El refranyer valencià diu que si et deixes ficar el dit dins l'ull, aviat et deixaran cec i coix.

2 comentaris:

  1. Has deixat la pregunta "Què hi podem fer?" sense resposta. Algun grup, la Coordinadora, ha encetat una campanya de queixes contra l'ajuntament d'Alboraia?

    ResponElimina
  2. Perfecte, si l'ajuntament d'Alboraia considera açò és perquè el valencià ja no està en perill i és una llengua normal. Per tant, ara el que cal demanar és que açò es traduïsca en llei, o siga requisit lingüístic per a la ciutat d'Alboraia. Treballem en eixa línea perquè enfrontar-nos demanant que es mantinguen places de funcionaris la societat no ho podrà més que vore balafiar els cabals públics, és irònic, però és així. Cal aleshores que utilitzem una cosa que ens és adversa i la tornem orportunitat de futur, i demanar el requisit lingüístic és la millor tàctica possible basant-nos en que si s'han suprimides les accions de foment del valencià és perquè el consistori local considera que és una llengua perfectament normal a Alboraia.

    ResponElimina