La Comunitat d'Aprenentatge del CEIP Carrasquer de Sueca, prompte serà una realitat. L'11 de desembre, al Centre Cultural Bernat i Baldoví, 300 famílies, en una assemblea convocada amb eixa intenció, votaran la incorporació del centre al projecte de Comunitat d'Aprenentatge i s'hauran compromés a millorar, entre tots i totes, la qualitat educativa del centre. Amb esta cerimònia de consens democràtic el CEIP s'haurà convertit a Sueca en un centre educatiu pioner i en un referent per a la resta de la comarca, juntament amb altres centres educatius públics que ja són Comunitats d'Aprenentatge, com per exemple el CEIP Lluís Vives de Cullera, conegut popularment com l'Escola Laica.
En l'assemblea participarà Marta Soler Gallart, doctora per la Universitat de Harvard i directora del CREA de la Universitat de Barcelona que parlarà sobre "Les Comunitats d'Aprenentatge: Escoles que s'atreveixen a somiar".
També és una excel·lent notícia per a l'ensenyament en valencià, perquè els centres educatius que estan portant endavant programes d'ensenyament en valencià des de la publicació de la LUEV sempre s'han mostrat pedagògicament inquiets, sempre buscant la millor metodologia didàctica, sempre cultivant l'empatia constructiva amb l'AMPA. S'ha de saber que el CEIP Carrasquer de Sueca no ha faltat ni a una sola convocatòria de les Trobades de Centres de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera i que la ciutat de Sueca ja ha exercit dues vegades d'amfitriona de la Trobada, l'última al 2007.
El trànsit a convertir-se en Comunitat d'Aprenentatge ha estat un procés que ha anat carregant-se d'intencionalitat i de significat a mesura que passaven el mesos. Es tracta d'un model i un projecte d'educació inclusiva en què es faciliten les eines i els àmbits de participació de tota la comunitat escolar, i fins i tot de persones alienes, en els processos d'aprenentatge.
Els motius que originen l'assumpció d'este model de gestió dels centres en són molts i molt variats, i satisfan les expectatives que els propis centres educatius es plantejaven, fins i tot les mancances que estos mateixos centres educatius percebien.
En paraules de Ramon Flecha "les Comunitats d'Aprenentatge són una alternativa solidària, educativa i participativa. Un model en que el professorat reconeix que pot ser el dipositari únic dels sabers i de la informació. Es tracta també d'un model que es planteja que l'alumnat no necessita sols coneixements, sinó també recursos per a gestionar-los. Perquè cal ensenyar a seleccionar i a analitzar críticament els volums d'informació existents".
Ramon Flecha és catedràtic de Sociologia i Doctor Honoris Causa per la
Universitat West Timisoara. Les seues aportacions han contribuït a
diferents àmbits de la sociologia, dedicant-se a concretar teories i
pràctiques que superen les desigualtats socials. Va participar en la VIII Jornades Socioeducatives de Sueca de 2014, que debatien precisament el tema de les "Comunitats d’Aprenentatge i el dret a l’educació de totes i tots".
La Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera desitja a la comunitat educativa del CEIP Carrasquer de Sueca que l'assemblea de famílies de l'11 de desembre es convertisca en una festa i els millors ànims per a la seua travessia cap a la consolidació de la seua Comunitat d'Aprenentatge.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada