dimecres, 22 de setembre del 2010

El 9 d’octubre serà la festa pel valencià

PICA'M, 22 setembre de 2010

La primavera del 1986 es feren les primeres Trobades d’Escoles en Valencià. Des d’aleshores, cada any les festes anuals per la llengua s’han succeït i s’han estés, des d’unes poques comarques inicials, fins a tot el País Valencià. Enguany, doncs, s’han celebrat la 25a edició de les primeres Trobades, els actes lúdics i reivindicatius d’estima per la llengua més arrelats a la societat valenciana, que reuneixen les persones que estimem, que parlem i sentim, que llegim i escrivim, que aprenem i transmetem la nostra llengua.

Vora 220.000 pares, mares, alumnes, mestres i professors que fan possible les Trobades comarcals. Les celebracions dels 25 anys de Trobades començaren el passat febrer a la Nit d’Escola Valenciana i tingueren el seu punt àlgid de març a juny amb les 21 Festes per la Llengua que van vestir amb el lema “Tu tens la clau” el nostre territori de sud a nord. Ara Escola Valenciana es prepara per a cloure aquesta celebració tan significativa el dia més simbòlic per als valencians i valencianes, el 9 d’Octubre.

Els protagonistes d’aquest homenatge a l’activisme cívic serà la comunitat educativa. És per això que volem recuperar l’esperit de col·lectivitat que es va aconseguir l’any 1995, quan es va fer el mural Estimem la nostra llengua, creat per Xavier Mariscal.

La festa col·lectiva de l’ensenyament en valencià torna a la ciutat de València per demostrar en la capital del País que existeix la diversitat i la força comarcal, una manera de treballar en xarxa de forma descentralitzada i alhora amb un pont de treball en comú: l’ensenyament en valencià.A València es visualitzarà el treball de les comarques a través dels tallers que s’han organitzat amb il•lusió i esforç a les Trobades comarcals del 2010.

Tallers per a xiquets i xiquetes de totes les comarques valencianes, actuacions a l’escenari, una Fira d’Entitats i la vivesa de l’escultura “La clau que obri tots els panys”, creada per a l’ocasió pel prestigiós artista de renom internacional Manuel Boix, faran d’aquesta festa pel valencià una gran festa. A la nit el grup de música en valencià de referència, Obrint Pas, tancarà els actes amb un concert molt especial de celebració.

De 10:00 a 16:00 hores

Monument commemoratiu: LA CLAU QUE OBRI TOTS ELS PANYS

Durant tot el matí, els xiquets, xiquetes, pares, mares i docents de cada centre educatiu que haja participat en la realització del “Llibre de la clau” aniran dipositant-lo en l’escultura.

Tallers infantils:

Les coordinadores comarcals seran les encarregades de donar suport al major nombre de centres educatius participants a les Trobades 2010, per tal de portar a la Festa del 9 d’Octubre els tallers que han preparat a la seua Trobada. Així mateix, també es convidarà associacions culturals i universitats que realitzen tallers (danses, ceràmica…). Igual com en qualsevol Trobada, l’organització facilitarà l’espai i les taules per a realitzar cada taller.

Fira d’Entitats:

Les entitats de País com els sindicats, Fapa, entitats culturals, entitats ecologistes, editors, etc., tindran un espai per a informar sobre les seues activitats.

Actuacions

Durant tot el matí se succeiran diferents actuacions de grups de xiquets i xiquetes vinculats a centres educatius o a associacions comarcals.

Dinar

De 21:30 a 00:30 hores

Concert de cloenda amb l’actuació d’Obrint Pas, que faran un concert especial amb la presentació d’alguns dels temes musicals que formaran part del seu nou disc.

1 comentari: