dilluns, 8 de novembre del 2010

Vicent Moreno substitueix Diego Gómez al front d’Escola Valenciana

El nou president d’Escola Valenciana és un impulsor incansable del valencià, mestre de professió, ha estat un puntal molt important de l’entitat des dels seus inicis. Fins ara ha presidit el Guaix, la Coordinadora d’Escola Valenciana a l’Horta Sud, ha coordinat el programa Voluntariat pel Valencià i ha estat membre de la Junta Directiva de l’entitat.

Dissabte 6 de novembre, s’ha celebrat l’assemblea d’Escola Valenciana a Alacant on s’ha triat la nova presidència de l’entitat. Ha estat escollit pels representants de les 24 entitats que formen part d’aquesta Federació d’Associacions per la Llengua.

Diego Gómez, president durant 8 anys, ha manifestat que “per a una entitat com la nostra és important refrescar el càrrec de presidència d’aquest moviment cívic de base social i comarcal que treballa dia a dia amb projectes d’estima per la llengua com és Escola Valenciana”.

Durant el temps que Gómez ha encapçalat les accions d’Escola Valenciana s’han posat en marxa molts projectes nous i sobretot s’ha fet un salt qualitatiu en la projecció pública d’Escola Valenciana com a entitat global de promoció i normalització del valencià, que ha esdevingut un grup de pressió constant i constructiu en la vida social, educativa i política valenciana.

Han estat 8 anys on s’han realitza multitud d’accions en matèria educativa, l’àmbit on va nàixer Escola Valenciana i també ha estat un període de temps on s’ha volgut obrir les portes a altres àmbits d’ús per potenciar serveis i activitats en valencià. La música, el cinema, el voluntariat lingüístic o els drets lingüístics s’han materialitzat en programes concrets que caminen de la mà de la creació de materials didàctics en la nostra llengua, de mesures i campanyes per potenciar un sistema educatiu plurilingüe real, de la creació d’una agència de viatges per a escolars, de la celebració de congressos entorn a la llengua i l’escola que volem i del treball colze amb colze amb multitud d’instituts, entitats, associacions i moviments sindicals en diverses plataformes.

Diego Gómez continuarà la seua tasca en Escola Valenciana des de la Coordinadora de la Ribera i participant activament en diverses comissions de treball de l’entitat, un treball que fan cada dia multitud de persones vinculades a Escola Valenciana en tota la seua xarxa comarcal, un treball que ha estat fent també Vicent Moreno, que ara assumeix una nova responsabilitat, ser la cara visible d’aquest moviment pel valencià.

Per unanimitat els representants de l’Assemblea d’Escola valenciana, més d’un centenar de persones, ha escollit Vicent Moreno com a president. Al seu primer discurs davant de l’Assemblea d’Escola Valenciana, ha volgut agrair la tasca que ha fet fins ara Diego Gómez, “com a amic, com a persona i per la dedicació que ha destinat a aquesta casa, que ha tingut uns fruits excel•lents per a l’entitat”. Tampoc ha oblidat el paper dels anteriors presidents, Josep Chaqués, Carme Miquel i Vicent Romans, en la formació i consolidació d’aquest moviment cívic de normalització lingüístistica. Així mateix, ha volgut destacar que “Escola Valenciana no depén d’una presidència, és com és gràcies al treball de base fet per les Coordinadores comarcals i les entitats que en formen part”.

El nou president d’Escola Valenciana ha detallat un esborrany d’organigrama on es reflecteix la consolidació d’un model on hi hagen més portanveus de l’entitats en primer terme i de forma més habitual a part del president. És per això que una de les novetats més destacades ha estat plantejar la possibilitat de tres vicepresidències encara que no s’han establert noms.

Vicent Moreno té molta il•lusió per fer la sembra d’aquest camp de projectes per la llengua a partir d’ara: “cal sumar i cal treballar en positiu adobant i cuidant el valencià per tindre una collita de projectes agraïda. I sense dubte estic disposat a llevar totes les pedres que es creuen en el nostre camí per garantir un recorregut net per on travesse aquesta roda tan important per a la societat valencià, la nostra llengua”, ha explicat el nou president d’Escola Valenciana.

Aproximació a Vicent Moreno i Baixauli

Nascut a Massanassa l’any 1957, té més de 30 anys d’experiència en el camp de l’ensenyament. És mestre i llicenciat en Geografia i Història. Vicent Moreno és un dels impulsor de l’escola en valencià, de qualitat i arrelada al país que es fa des de l’aula, des de la il•lusió dels ensenyants que sempre estan innovant en matèria educativa i que tenen molt clar que un dels puntals de la normalització de la nostra llengua està al sistema educatiu.

Ha estat coautor del projecte d’Acord, un material d’ensenyament del valencià per als nouvinguts. El propòsit d’aquest material és aconseguir que es puguen adaptar en un breu període de temps al sistema escolar valencià. Va ser assessor del Servei d’ensenyaments en valencià de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana (1993-1996) i ha impartit cursos i seminaris de formació per al professorat sobre l’ús vehicular de les llengües: recursos per al primer cicle de primària.

El seu primer contacte amb Escola Valenciana parteix de les Trobades d’Escoles en Valencià que se celebraven de manera conjunta per part de diverses comarques ( Camp de Túria, camp de Morvedre, Horta Nord, valència, Horta Sud) quan va participar en la Festa per la Llengua que es va celebrar a Massanassa l’any 1988.

L’any 1999 es va crear una Coordinadora pel Valencià pròpia de l’Horta Sud sota el nom de Guaix. Des d’aleshores Vicent Moreno ha presidit aquest col•lectiu que forma part d’Escola Valenciana i que actualment reuneix a la seua Trobada d’Escoles en valencià comarcal més de 20.000 persones.

El propi nom de Guaix resumeix en si mateix la forma de ser i actuar de Vicent Moreno. Una paraula que fa referència a la sembra de l’arròs, a posar juntes unes quantes plantetes d’arròs (el Guaix) per assegurar la collita. Segons explica el nou president de l’entitat: “nosaltres volem expressar amb el guaix, que una persona sola, de vegades no pot, però en juntar-se’n unes quantes, tenim més força per emprendre projectes vinculats a la normalització de la nostra llengua”.

Així és Vicent Moreno, un corredor de fons, que sua la samarreta corrent a peu pràcticament quasi tots els dies vora 15 quilòmetres i fent front a aquesta marató que és la vida des d’una visió enèrgica, positiva i il•lusionant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada