dimarts, 30 d’octubre del 2012

3.000 mots per la llengua

ELENA CÍVICO
   
Publicat a Nonada.es, 30/10/2012

La meua iaia sempre ha sigut molt guilopa, ella no sol parlar foradat. No fa massa a les seues nétes encara se’ns escapava una rialla quan ens deia que volia fer-nos un preguntat. Ella no havia estudiat en valencià, nosaltres sí. Mascarar, bonegar, haca… D’on s’hauria tret eixes paraules?

L’alcoià Eugeni S. Reig probablement ens hauria marmolat. Encara que desconeguts per a nosaltres, aquestos mots formen part del nostre lèxic tradicional. L’autor de ‘Valencià en perill d’extinció’ (1997 i 2005) i ‘Les nostres paraules’ (2009) col·labora amb RodaMots. Cada dia un mot pràcticament des dels seus inicis, sobretot assessorant amb el vocabulari valencià. RodaMots és un butlletí que envia un breu missatge de correu electrònic, de dilluns a divendres, als curiosos i lletraferits subscrits.

Aquest mail conté una paraula o expressió de la nostra llengua, amb el seu significat i el passatge d’un autor que il·lustra l’ús del mot. Una idea que el barceloní Jordi Palou va amprar als creadors d’un dels butlletins més populars d’internet arreu del món, A Word A Day,  i a través de la qual pretén que els receptors amplien i milloren el coneixement de la llengua.

El primer mot es va enviar el 2 de març del 1999, set anys abans de que Facebook i Twitter irromperen en la xarxa. I hui ja s’han compartit més de 3.000 paraules en català. RodaMots compta amb més de 24.000 subscriptors i 2.500 seguidors al Twitter. De la plataforma social de Mark Zuckerberg, de moment, no volen saber-ne res.

El coordinador de RodaMots calcula que entre un 15 i un 20% dels subscriptors són valencians. De fet els rodamotaires provenen de tots els territoris on es parla la nostra llengua i també de l’estranger, des d’Austràlia a l’Argentina, passant per la Xina, Mèxic, el Canadà, els Països Baixos, Finlàndia, el Brasil, Alemanya, els Estats Units i Turquia, entre molts altres països.

L’escriptor, antropòleg i sociòleg Joan F. Mira és el segon autor més citat a RodaMots, després de Josep Pla. Altres autors valencians citats sovint són Enric Valor, Isabel-Clara Simó, Josep Vicent Marqués, Ferran Torrent, Ovidi Montllor, Enric Sòria, Martí Domínguez, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés i Josep Lozano. En el marc de l’associació Xarxa de Mots, a la qual pertany aquest projecte, n’hi ha altres en marxa com el Punt de Mira, una web on s’apleguen els articles de J.F. Mira.
Sense subvencions ni publicitat

Des del 2006 es fan campanyes de donatius cada any i mig o cada dos anys entre els subscriptors, a canvi de llibres o discos, per tal de cobrir les despeses de funcionament de ‘Cada dia un mot’. Aquest projecte no rep cap subvenció de cap entitat pública ni privada i la subscripció és gratuïta. La col·laboració econòmica dels subscriptors que volen participar en les campanyes és crucial per a la continuïtat i la independència de la iniciativa.

Amb el temps RodaMots ha anat alimentant una base de dades amb moltes paraules, frases fetes, refranys, locucions, etc., cadascuna acompanyada d’un o dos passatges literaris o periodístics.. Pel setembre de l’any passat se li va retre homenatge a Enric Valor pel centenari del seu naixement.

Parla Eugeni S. Reig, en l’escreix, de la rondalla recollida per  l’escriptor de Castalla: ‘El corb i la rabosa’. Un mot aquest últim que “sempre hem donat els valencians a aquest cànid, des de l’edat mitjana fins als nostres dies. La primera constància escrita d’aquest vocable la tenim en els sermons de sant Vicent Ferrer. L’anomenem rabosa, precisament, pel rabo tan gran que té. La paraula rabo, àmpliament usada pels valencians, deriva del llatí «rapum» que significa ‘nap redó’. El mateix origen tenen, molt probablement, rabassa i rap. El fet que el mot rabo siga el que empra el castellà per a denominar la cua dels mamífers ha originat que se’l considere com un castellanisme  inadmissible, però crec que caldria que repensàrem aquesta actitud”, puntualitza Eugeni.

“Dins un mot, quanta gent que hi viu!” deia el poeta de Burjassot. Un vers de Vicent Andrés Estellés que ens recorda la varietat i la riquesa de la llengua catalana i que des de fa tretze anys encapçala la portada de RodaMots. Cada dia un mot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada