dimarts, 16 de març de 2010

Comunicat de l'acte de presentació de la 25ena Trobada a Manuel al seu auditori municipal

Divendres, 12 de març de 2010, es fa la presentació oficial de la 25ena Trobada de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera en un acte a l'auditori de Manuel que ajunta representants de l'Ajuntament, del CEIP Pintor Estruch, de les associacions i entitats cíviques locals i representants comarcals, tant provinents dels centres educatius, com d'institucions i empreses patrocinadores de la Trobada i organitzacions socials que hi participen.

El propòsit d'este acte de presentació és explicar en què consistirà la 25ena Trobada que es farà a Manuel. Enguany hi haurà moltes novetats motivades, d'una banda per l'efemèride de fer 25 anys de Trobades ininterrompudes i, d'altra banda, per l'impuls i la capacitat de treball de l'Ajuntament, el CEIP Pintor Estruch i una dotzena llarga d'entitats culturals i socials de la localitat, que s'han bolcat amb entusiasme en l'organització de la Trobada. Això dissipa la fal•làcia que les Trobades sols es poden dur a terme a poblacions grans i amb grans recursos infraestructurals. En este cas, Manuel farà una Trobada a la seua mida i serà l'amfitrió dels 25 anys d'ensenyament en valencià a la comarca de la Ribera.

A banda de les activitats més usuals de totes les Trobades (els tallers i les activitats de carrer, les exposicions, les actuacions a l'entaulat, la cercavila, els esports, premis Sambori, etc), n'hi haurà unes altres que poden fer créixer el nombre de visitants, nombre que a les darreres Trobades se situava entre 20.000 i 30.000 persones, tot i que la densitat sol oscil•lar al llarg de la jornada.

Uns dies abans del 25 abril, dia de la Trobada, es realitzaran actes de pretrobada com la Trobada Esportiva, que comptarà amb la participació de centres educatius pertanyents als pobles del voltant més pròxim. El 23 d'Abril es lliuraran els premis Sambori de narrativa infantil i juvenil en valencià. En eixe mateix període de pretrobada, tindrà lloc la 1ª Mostra de Monòlegs en Valencià i es visionaran els curtmetratges premiats a la 4ta edició del Mira'm, Festival de Curtmetratges en Valencià, organitzat per Sueca Televisió. Així mateix, durant eixos dies previs es farà la presentació del llibre de Joan Català i Cebrià i Vicent Sanchis Martínez La subcomarca de Castelló-L'Ènova. Evolució vial, geografia, història i toponímia de set pobles situats entre Xàtiva i Alzira que reguen del Riu Albaida.

El dia de la Trobada, el Col•lectiu Ribera en Bici va a organitzar un trajecte amb bicicleta, sota l'eslògan Vine-te'n amb bici a la 25ena Trobada que recorrerà els 12 quilòmetres que separen Alzira de Manuel, activitat que està patrocinada per les Mancomunitats de la Ribera Baixa i Alta. Mentrestant, el rector del poble celebrarà a les 9 del matí una missa en valencià, per reivindicar la litúrgia en la nostra llengua.

Una vegada arranque la Trobada, i principalment a l'hora del dinar, tindrà lloc la II Jornada Gastronòmica Més a gust en valencià, que compta amb la participació de bars, forns i restaurants de la població i que pretén valencianitzar les cartes, els menús i els cartells emprats en eixos establiments hostalers. També hi ha programat el concurs de fotografia digital Busquem les 3 millors fotos de la Trobada, patrocinat per Edicions Bromera.

Per acabar, remarcarem que enguany la 25ena Trobada de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera retrà homenatge a Josep Lluís Bausset i Ciscar, aprofitant que fa els seus primers 100 anys de vida, fent un acte públic de reconeixement a un compromís cap al valencià que no ha flaquejat mai, si no ben al contrari, ha estat un instrument, un mitjà, perquè projectes culturals i polítics que aplomaven i donaven cohesió a la nostra cultura i al nostre territori pogueren veure la llum. En este acte d'homenatge, se li farà lliurament del guardó de la Coordinadora de Centres.

Finalment, en la cloenda de la Trobada, i aprofitant l'acte d'homenatge a Josep Lluís Bausset, es cridarà a l'entaulat a totes aquelles persones vinculades als equips de direcció i a l'AMPA del CEP Pintor Estruch que formen part dels 20 anys d'ensenyament en valencià del centre educatiu. Després d'açò, i també dalt de l'entaulat, es farà una foto per a la posteritat amb els representants dels pobles i les comissions organitzadores de les 25 Trobades de la comarca de la Ribera. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada