dijous, 21 de juliol del 2011

Torna la campanya de suport a la matrícula en valencià a la Universitat

 L'informatiu, 21/07/2011
El Servei de Política Lingüística de la Universitat de València mobilitza de nou a partir de hui els seus voluntaris per rebre els alumnes de primer curs i promocionar entre ells la matrícula a les asignatures ofertes en valencià.   

Un any més, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València posa en marxa la campanya Matricula't en valencià, dirigida als alumnes de la uv que es matricularan als mesos de juliol i setembre. Al voltant de 60 voluntaris participaran en aquesta nova edició del Matricula't, que rep ara a juliol els alumnes de primer, i que continua a setembre per atendre els alumnes que es matriculen als cursos superiors. Hui dijous s'instal·laran els punts de suport a la matrícula a les diferents facultats per rebre els estudiants que comencen aquest any els seus estudis, i que acudeixen a les reunions informatives de les carreres celebrades aquestos dies.

L'objectiu primordial de la campanya és impulsar els alumnes, tan novençans com veterans, a matricular-se a les assignatures ofertes en valencià, i utilitzar la llengua amb total normalitat a la universitat. Molt sovint ocorre que fins i tot alumnes valencianoparlants arriben a la universitat amb la idea de què el valencià sols els parla a casa i no té lloc a l'àmbit acadèmic, i és tasca dels voluntaris mostrar-los la quantitat de cursos als que poden matricular-se que tenen el valencià com a llengua vehicular. A més a més, es convida als estudiants que cada any arriben de diferents comunitats autònomes de l'Estat Espanyol a aprendre el valencià amb els cursets organitzats pel mateix SPL i millorar-lo amb els recursos disponibles als Centres d'Autoaprenentatge, presents als campus de Blasco Ibañez, Burjassot i Tarongers.

El que en un principi era una iniciativa humil que reunia uns pocs estudiants amb molta voluntat però poc abast, hui s'ha convertit en una campanya ben articulada que cada any arriba a milers d'estudiants

La campanya de suport a la matricula en valencià es du a terme des dels anys 80, amb la nascuda del Servei de Política Lingüística. El que en un principi era una iniciativa humil que reunia uns pocs estudiants amb molta voluntat però poc abast, hui s'ha convertit en una campanya ben articulada que cada any arriba a milers d'estudiants. L'activitat comença ja per volts de març, amb la visita dels voluntaris als instituts d'educació secundària arreu del País Valencià per parlar amb els alumnes de segon de batxillerat. Les xarrades als instituts constitueixen un precedent important, ja que són un dels primers contactes amb la Universitat de València per a molts dels aspirants a universitaris. Quan aquestos arriben a les seues futures facultats per matricular-se, els voluntaris de nou estan allà per animar-los a utilitzar el valencià plenament durant la seua vida acadèmica incipient.

El SPL du a terme altres campanyes relacionades amb la normalització del valencià a la universitat, com el Grup de suport a la docència en valencià, que organitza activitats de formació per al professorat de la UV que desitja impartir les lliçons en valencià, o el Tastallengües, una trobada amb els alumnes erasmus nouvinguts per fer-los conéixer el valencià i despertar-los l'interés per la llengua.

Ara però, els esforços estan concentrats a la campanya de matrícula d'aquestos dies, i que es reinicia a setembre per als alumnes d'altres cursos. Des de fa uns quants anys aquestos tendeixen a ser més bé pocs, ja que amb l'extensió de l'automatrícula, els estudiants poden realitzar totes les gestions per Internet sense haver d'acudir a la facultat, i per tant l'impacte del Matricula't respecte al total de la comunitat universitària ha disminuït. Així doncs els dies claus de la campanya són ara a juliol, amb els nous estudiants que entren a formar part de la comunitat universitària, i que així poden prendre consciència de la importància del valencià a la seua formació des del primer moment.

1 comentari:

  1. Us explique un cas concret, per si a més de la protesta que hem fet per escrit es pot fer alguna altra cosa. A la UPV en segon curs de la EPS d'Arquitectura no hi ha cap professor que done les classes en valencià, cosa per la qual no s'ofereisen grups en línia i, que jo sàpiga, encara no s'ha modificat la Llei d'Ús i Ensenyament en aquest sentit. Què podem fer?

    ResponElimina