dilluns, 28 de novembre del 2011

Els premis Miquelet guardonen la conservació del patrimoni i de la llengua

Aquest dissabte s'ha celebrat el tradicional sopar d'entrega dels XXIV Premis Miquelet, atorgats per la Societat Coral el Micalet. En l'any del centenari del naixement del mestre Salvador Giner, figura clau en la història de la Societat, els Miquelets han reconegut la tasca de conservació i recuperació del patrimoni cultural al País Valencià per part del Centre d'Estudis Contestans de Cocentaina, i la labor de la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet, per la seua estima i enaltiment a la llengua a través de dècades de dedicació a la música en català.

SUSANNA LIGERO TORMO. L'informatiu, 28 novembre 2011

La vetllada del dissabte va tenir múltiples protagonistes, tots units pel fil conductor d'haver fet una aportació impagable a la cultura valenciana. Aplegades sota a l'ampara del Teatre Micalet, entorn a dues-centes persones hi van acudir per participar en una cerimònia que any rere any premia la creativitat, la innovació i la dedicació en i per a la cultura al País Valencià.

La nit de premis començava en blanc, en declarar-se desert el Premi Enric Soler i Godes d'experiències pedagògiques a l'escola, ja que el jurat ha considerat que cap de les obres presentades arribava al nivell exigit. El primer premi efectiu de la nit, doncs, anava en directa conjunció a l'espai acollent: la guanyadora del Premi Micalet de Teatre ha estat per a València, Hollywood, Iturbi, del dramaturg Manuel Molins, que el jurat del guardó va qualificar com a “esplèndida”, una obra entre el documental i la paròdia sobre el músic José Iturbi. Per la seua banda, el Premi Joan Coromines d'Investigació va anar per a Elvira Asensi Silvestre, per l'obra Música a l’abast de tothom. El cas de les bandes valencianes en el tombant del segle XIX, un treball de recerca sobre com al segle XIX la música va abandonar els seus espais habituals per a eixir al carrer, “a l'aire lliure”, pas històric que “va democratitzar la música”, segons va dir Asensi al seu discurs.

Al seu discurs, Mª del Mar Bonet va parlar també dels seus primers records al País Valencià, i va fer sentides mencions a personatges imprescindibles de la cultura valenciana com Ovidi Montllor i Vicent Andrés Estellés

El Miquelet d'Honor Col·lectiu 2011 va anar a parar al Centre d'Estudis Contestans de Cocentaina. És aquesta una associació que porta a les espatlles més de quaranta anys de treball per descobrir, recuperar i protegir el patrimoni cultural del País Valencià, centrant-se sobretot a la comarca de El Comptat, i que aquest any ha trobat el seu reconeixement “per la seua incessant recerca, conservació i restauració a través d'una acurada cultura museística”. Molt significatiu és aquest premi, sobretot a una època on les tisores tenen les fulles especialment afilades per a l'àmbit de la cultura, i protegir i fer ús d'allò que ja es posseïx s'esbossa com una de les vies de supervivència. En declaracions a L'informatiu, el president del Centre d'Estudis Contestans, Pere Ferrer Marsset, va assenyalar com “la desfeta del patrimoni no para”, i ara amb la crisi ubiqua, l'abandó s'accentua, malgrat que un cop restaurat i protegit, al patrimoni se li pot donar un ús econòmic. “En una comarca com la de El Comptat, amb una indústria de capa caiguda, podria ben servir de recurs si turísticament se sapiguera vendre el producte”, va exposar Ferrer Masset sempre, això sí, prioritzant “la restauració dels béns”.

Els Miquelets d'Honor 2011 han tingut aquest any una gran protagonista, en recaure la seua versió Individual en la cantant i compositora mallorquina Mª del Mar Bonet, guardonada “per haver donar a conéixer la nova generació a més d'una generació amb una activitat incansable pel nostre àmbit cultural, i arreu del món”. Davant dels assistents, Bonet va confessar sentir-se “emocionada i agraïda per rebre un premi tan emblemàtic”, i també va donar les gràcies efusivament per el detall que va tenir la Societat Coral amb ella: la jove alumna de cant Mireia Pardiñas va entonar amb la seua extraordinària veu dues cançons dedicades a la cantant, la primera composada d'una barreja de versos de les cançons de Bonet i un altra composada expressament per ella pel director de l'orquestra del el Micalet, Miquel Juan.

Al seu discurs, Mª del Mar Bonet va parlar també dels seus primers records al País Valencià, i va fer sentides mencions a personatges imprescindibles de la cultura valenciana com Ovidi Montllor i Vicent Andrés Estellés, gràcies als quals es va consolidar “aquesta relació amorosa” amb el País Valencià, “perquè són els amics els que et fan estimar un país i he anat vivint aquest amor de la mà de tots ells”. Per a Bonet, rebre aquest premi ha estat “una nova mostra de l'afecte i l'estima entre aquesta cantant de Mallorca i la ciutat de Valencià”, va concloure amb emoció.

La nit va trobar la seua culminació amb el discurs d'acomiadament de Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral, que va remarcar de nou la vàlua de tots els guardonats i l'agraïment cap a tots els presents i col·laboradors. Les seues paraules van anar seguides d'una emocionant interpretació de la Muixeranga, que va posar punt i final a una nit ple de música i reivindicació de la llengua i cultura valencianes.

1 comentari:

  1. També es donaren dues beques de música de l'Institut Obrer de València.

    ResponElimina