dijous, 16 d’abril de 2015

Vine-te'n en bici a la Trobada


AQUEST DIUMENGE, 19 D'ABRIL, DIA MUNDIAL DE LA BICI

Pedro Domínguez

La Veu del País Valencià, 15/04/2015

La bicicleta és el vehicle més respectuós amb les persones i el medi ambient, perquè no consumeix derivats del petroli, ni embruta l'atmosfera, ni fa soroll, ni estressa, ni a penes ocupa espai. A més, manté en bona forma física, és molt barata, molt segura per si mateixa, fàcil de reparar, fàcil d'aparcar, fàcil de conduir, permet l'observació del paisatge, integrar-se amb la Natura, etc. Si hi ha alguna tecnologia realment bona i sostenible eixa és la bicicleta, el model de transport més ecològic, saludable, autònom i econòmic de tots els que hem inventat.

Per això, el pròxim diumenge 19 d'abril, es celebra a tot arreu el Dia Mundial de la Bicicleta, per a conscienciar sobre els seus avantatges, insuperables en les distàncies curtes, i fomentar el seu ús entre els ciutadans de totes les edats i condicions. Quin goig i quina qualitat de vida tindrem en les nostres ciutats quan predominen les bicis en lloc dels vehicles motoritzats!

En eixe sentit, la Ribera en Bici i els Amics de la Muntanyeta ens afegim a aquesta celebració, conscienciació i reivindicació amb un passeig en bici, sense presses i quasi tot per camins rurals, cap a la XXX Trobada d'Escoles en Valencià de la Ribera, que enguany es celebra a Alginet, també aquest diumenge. És una feliç coincidència que ens permet practicar la simbiosis i la sinergia que ha d'existir entre la cultura i l'ecologia, dues qüestions imprescindibles per a resoldre els greus problemes que ens aclaparen hui i fiquen en perill el nostre futur.

Fent memòria, aquest ja és el sèptim any que cooperem amb la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera i anem en bici a la Trobada. Set anys en els quals hem pedalejat cap a Benifaió, Manuel, Llombai, Antella, Alberic, Corbera i Alginet ara, recorrent esta bonica comarca en totes direccions, gaudint de la primavera, de l'aroma de la tarongina, de l'esport suau, de la bona companyia, de la cultura...

En la Trobada es fan nombroses sinergies i enguany especialment s'assumix la defensa del riu Xúquer, una lluita encapçalada per Xúquer Viu i amb el suport de molta gent que volem evitar que se li lleve més aigua al riu, perquè ja està sobreexplotat i l'estiu passat es va quedar tallat, sense cap cabal, a partir de l'últim assut. Els riberencs reclamem un cabal ecològic per al Xúquer suficient en quantitat i qualitat perquè el riu duga aigua en tots els seus trams i no li passe com als altres rius valencians, que no arriben al mar perquè els deixen secs i morts molts km abans de la seua desembocadura. A més, nosaltres aprofitarem per a recollir també en la Trobada més signatures per a demanar amb força la Via Verda Ribera-Safor, de la qual ja en tenim unes 2.300.

L'itinerari i horari del passeig en bici serà el següent:
→ 8:30 h eixida de la plaça del Convent en Sueca
→ 9:00 h eixida de la plaça Major d'Alzira
→ 9:30 h passem per la plaça de l'Organista Cabanilles en Algemesí
→ 9:50 h ambdues columnes ens trobem al punt geogràfic (39.217999, -0.445420)
→10:15 h, aproximadament, entrem pel carrer Major a Alginet

En arribar-hi, tindrem un xicotet refrigeri d'aigua i suc per a recuperar forces. La tornada serà cap a les 17:30 h pels mateixos camins.

Cal revisar bé la bici el dia anterior: frens, eixos, marxes, pneumàtics, etc. I el diumenge cal desdejunar bé, dur aigua, roba còmoda que cobrisca la pell per a evitar cremades solars, impermeable per si fera falta, gorra, pneumàtics de recanvi, pegats, ferramentes bàsiques, etc. El casc és recomanable per a tots i obligatori per als menors, que han de vindre acompanyats d'algun major responsable i mentalitzar-se que es tracta d'un passeig no d'una cursa. Durem guies i servei d'ordre però cadascú és responsable del que fa i de la seua seguretat.

Anima't i vine amb nosaltres a gaudir de la bici, del paisatge, de la bona companyia i de la cultura!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada