divendres, 3 d’abril del 2015

El 24 d'abril, lliurament del premi Sambori comarcal

Quasi una setmana després de celebrar-se la 30 Trobada de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera es durà a terme l'acte de lliurament dels premis comarcals Sambori al Teatre Modern d'Alginet. Es farà a les 6 de la vesprada i estan convocats a esta cerimònia de lliurament els xiquets i xiquetes guardonats pels seus treballs literaris.

Segur que entre els guardonats i les guardonades d'enguany es troba alguna futura figura de la nostra literatura en valencià... O un/una publicista d'èxit... O un notari o notària rigorosos amb les dièresis de les escriptures públiques... O un metge o una metgessa que escriuran receptes per a llegir-les amb gust... O un/una periodista polifacètic/a de la nostra tornada a crear Radiotelevisió Valenciana... O un llibreter de barri a qui demanar-li consell de lectura... O un/una municipal simpàtic/a que et pose una multa de trànsit amb tots els accents al seu lloc... O una bibliotecària molt observadora darrere les seues ulleres de disseny... O uns futurs pares que expliquen contalles fantàstiques als seus fills... O, encara que siga, algú que escriga uns poemes preciosos i plens d'emoció al seu enamorat o enamorada. Al final, saber de lletres, com deien els nostres majors, ens fa molt de profit. I més encara en valencià. El doble!

No cal dir que el local -el Teatre Modern, com déiem- s'omplirà de gom a gom, com tots els anys, perquè el premi Sambori de literatura en valencià desperta molta expectació, proporcional a l'enorme participació de treballs literaris que es presenten. Per als centres educatius de la comarca, i sobretot per als/les mestres, és una convocatòria important del calendari d'activitats educatives en què participar, per això es produeix una certa intranquil·litat quan veuen que la data s'acosta i no han rebut cap informació. Ai, que s'han retardat els papers en la impremta i el servei de correus va com va!

El Sambori també serveix per tindre una exigència de qualitat als centres educatius quan es tracta de fer alguna creació literària. Ja no és que l'han de fer, els xiquets i les xiquetes, super bé, sinó per a l'ocasió cal brodar-la. I per aconseguir-ho, l'aula es transforma per unes setmanes en un taller literari en què les paraules, l'argument, els personatges, les il·lustracions i la sintaxi van convertint-se en filigranes com si es tractara d'una peça d'orfebreria. És com si sentira el mestre o la mestra dir-los "vinga, és l'hora de repassar aquelles parts del text més fluixes". És, per tant, una gratíssima experiència literària posada a l'abast dels centres educatius que els allunya de la rutina arrebossada amb clarió i amb regust de taula de multiplicar.

Per a esta edició dels premis Sambori, exerciran de presentadors de la cerimònia Emili Gascó i Sònia Bosch i també es comptarà amb l'actuació del Grup Trobada, un grup de xiquets i xiquetes de Castelló de la Ribera que, des de fa un bon grapat d'anys, versiona en valencià cançons de moda i la veritat és que ho fan de meravella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada