divendres, 30 de març de 2012

La «broma» del senyor Bertomeu

Josep Lluís Bausset

Levante-EMV. 22/03/2012

Quan algú té més de cent anys, es pensa que ja no el pot sorprendre res! Però s´equivoca. Això m´ha passat a mi amb l´article Apostem pel valencià del senyor Lluís Bertomeu (Levante-EMV, 1 de març). Diu que el PP aposta pel valencià. De veritat s'ho creu això? Diu que el PP va promoure la Declaració d'Ares, però que ha fet el PP d´eixe decàleg? No recorda la notícia de Levante-EMV del 14 de novembre de 2007?: «Las Cortes han rechazado hoy, con los votos del PP, aprobar la "Declaració d´Ares", un decálogo de medidas para consolidar el uso del valenciano en la Administración».

Diu que s'ha de potenciar l'ús del valencià «amb l'exemple diari en l'Administració», i que s'han «de combatre els factors que s'oposen a l'ús públic del valencià». Sap, senyor Bertomeu, en quina llengua estan les webs de la Generalitat, l'Ajuntament de València, la Diputació d'Alacant, la de Castelló...? Totes en castellà. I això que la Declaració d'Ares parla de la preferència del valencià a les webs! No recorda que va ser Aznar, amb la complicitat de Camps i de González Pons, el qui va enterrar la Declaració d'Ares? La premsa deia aquells dies que Aznar recordava a Camps i Pons que «no se habían ganado unas elecciones para que Valencia se convirtiera en una comunidad nacionalista y les exigia que retiraran la "Declaració d'Ares"». Igualet que la carta del governador civil de València, que va rebre el director d'una emissora de Guadassuar, pel programa que feia jo (en valencià, als anys 50): «Enterado de que en esa emisora se emite un programa en valenciano, le hago saber que no en balde hemos pasado tres años de lucha, para que ahora podamos permitir ciertas resurrecciones que puedan poner en peligro la unidad de la Patria».

Sap, senyor Bertomeu, quina llengua utilitzen els tertulians de Canal 9? I en quina llengua passen les pel·lícules a Canal 9? No cal que em responga. Li ho diré jo: tot en castellà. És això apostar pel valencià? La defensa de la llengua no es fa només amb articles i paraules buides. La defensa del valencià es fa amb fets. La llengua es defèn utilitzant-la i no arraconant-la com fan els polítics del PP, a excepció de Rus. La defensa del valencià no es fa perseguint ACPV i Eliseu Climent. A vore quin govern d'Espanya s'atreviria a multar i a perseguir l'Instituto Cervantes.

Diu que el PP aposta pel valencià, quan la realitat és que menysprea la nostra llengua. Senyor Bertomeu: fets i no paraules. Webs en valencià, pel·lícules a Canal 9 en valencià, debats i tertulians en valencià, escoles en valencià i no dificultant com fa el PP, el dret dels pares a l'ensenyament en la nostra llengua! Antonio Clemente, Mª José Català, Juan Cotino, Jorge Cabré, Alberto Fabra, Alfonso Rus, Javier Moliner, José Ciscar, Lorenzo Agustí... i no continue que s'acabaria el paper. Senyor Bertomeu, eixos noms, tots en castellà, són una prova que el PP aposta pel valencià? Per a eixe resultat, per a què volíem la Declaració d'Ares de G. Pons que vostès han anul·lat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada