En fer els 20 anys del decés de l'escriptor de Sueca -va faltar el 1992- la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera dedicarà a Joan Fuster el programa d'activitats planificades des d'En rogle, club de lectura, una marca gestionada conjuntament amb la Fundació Sambori, que pretén divulgar als pobles on cada any es fa la Trobada una figura literària.
A Joan Fuster li devem moltes coses, entre les quals contribuir a despertar la consciència nacional de valencians i valencianes, anestesiada i, de vegades, extirpada de soca-rel per interessos polítics que intentaven que no ens reconciliàrem amb la nostra història, el nostre patrimoni i el nostre territori. Fou un intel·lectual polèmic, que va utilitzar la dialèctica per acostumar els ulls de la ment a la tenebra que ens envoltava en la llarga nit del franquisme. Fou incisiu, sarcàstic, despietat amb les falsedats, amb els qui sols busquen salvar el seu cul.... Qualitats que s'agraeixen amb el pas del temps perquè et deixen un regust de sinceritat, d'honestedat i de saber nadar a contra corrent. També fou generós, amic dels seus amics, pacient, intrigant en la mida dels intel·lectuals francesos il·lustrats.
És un autor que cal recuperar perquè no ha estat mai cap relíquia, sinó de lletres de batalla que incitaven, i que encara inciten, a l'acció, a la mobilització social. És un autor que es mereix ser llegit de nou i ser rellegit per aquells que encara que no l'hagen llegit mai no paren de fer referències intermitents i inexactes dels seus escrits. Fou un escriptor valencià que no deixà mai de parlar en clau de futur, perquè ens atrevim els valencians i les valencianes a agafar ben fort els regnes de la història que ens espera amb coneixement de causa, sabent on anem i en clau col·lectiva, com a poble i com a País.
Animem els centres educatius de la comarca a programar també activitats escolars al voltant de la figura i obra de Joan Fuster. Nosaltres, la Coordinadora de Centres i la Fundació Sambori, trametrem en les pròximes setmanes als centres una proposta d'activitats que culminaran amb els actes d'homenatge que es realitzaran a Antella, la població amfitriona de la 27 Trobada.
Una decisió molt encertada. I a més a més, perquè en 2012 es compliran 50 anys de la publicació de NOSALTRES ELS VALENCIANS.
ResponEliminaCrec que és una idea encertada i que hauríem de col·laborar tots els centres. Però crec que caldria canviar la foto, ja sabem que Fuster era molt fumador, però hi ha d'altres on el tabac no hi és present. No és un acte de censura, sinó de salut...
ResponEliminaJoan Fuster era un fumador empedreït, com altres coses que en l'actualitat ens xocarien molt. Hem posat concretament eixa foto perquè li ha captat una expressió facial molt característica.
ResponElimina