dimarts, 18 de gener del 2011

El valencià, cada vegada més submergit

“S'ha instal·lat més al poder polític que a nivell local”
“Demanem als valencianoparlants que empren el valencià arreu”


EL PUNT, 10/01/2011. Entrevista a Vicent Moreno, President d'Escola Valenciana.

El nou president d'Escola Valenciana (EV), Vicent Moreno, s'ha marcat com a primer objectiu demostrar que la llengua no té color polític, recompondre consensos bàsics i mantenir una actitud conciliadora.

Com pretén aconseguir-ho?

Si volem que la nostra llengua continue viva s'ha de despolititzar, no pot seguir utilitzant-se com a arma política. Com ho fem? Nosaltres ho tenim clar perquè estem vivint-ho a peu d'obra. Quan organitzem les trobades o amb el voluntariat lingüístic, un percentatge molt gran de localitats estan governades pel PP i no tenim cap conflicte, per tant sí que es pot fer. És per damunt de la política local i comarcal on els polítics de vegades no estan en aquesta línia. Per tant, iniciarem contactes amb el teixit social, polític i amb el govern. Al conseller d'Educació i al president Francisco Camps els oferirem que siguen voluntaris lingüístics, ni que siga de manera simbòlica.

Es pot ser conciliador amb un govern que permet que 95.000 alumnes de primària es queden sense estudiar en valencià, que tanca línies o que no ha volgut mai reunir-se amb vostès?

El no ja el tenim de sempre. Veurem si rebem un sí. Volem reunir esforços i que la gent que estiga a favor del valencià se sume a la nostra proposta. És veritat que és difícil, utòpic, però des d'EV volem raonar qualsevol situació. Estem elaborant un document, Sí al valencià, sobre un model d'escola que coneixem bé i sobre un model per augmentar l'ús social del valencià. Volem treure la llengua al carrer i no quedar-nos a l'escola.

S'ha tocat sostre amb el 32% d'ensenyament en català en primària i el 19% a secundària?

De cap manera. Ells són els que volen fer-nos creure que hem tocat sostre, però no és veritat. La doble xarxa no hauria d'existir, hauria de ser una xarxa única, com a Catalunya, malgrat que això és una decisió política. Si la Generalitat Valenciana no vol potenciar la llengua, almenys que no pose pals a les rodes al creixement natural que té la demanda social d'escolaritzar-se en valencià. Hi ha centres que fan tot el procés administratiu per sol·licitar noves línies i després la conselleria no les autoritza.

Aviat hi haurà tres xarxes: la concertada majoritàriament en castellà, la pública on pares castellanoparlants trien el valencià per evitar la immigració, i la pública en castellà.

És cert, però interpretant-ho en positiu podem dir que els pares que inscriuen els fills en ensenyament en valencià són més sensibles a la qualitat educativa. Saben que l'escola en valencià ha estat sempre capdavantera. Però és veritat que l'altre motiu també es dóna i per això insistim que cal la immersió lingüística. El conseller hauria d'escoltar els mestres.

Immersió? No es predicar al desert, si ni el PSPV l'avala?

No deixarem de reclamar una constatació. Són els polítics els que no volen veure-ho.

L'escola valenciana va al davant de l'ús social del valencià?

Sí. És evident que hi ha un major coneixement de la llengua tant a nivell de parla com d'escriptura i comprensió, però per a què volem tants títols si després no la usem. A les grans ciutats, a València i a Alacant principalment, la llengua està cada vegada més submergida. I no és que no se sàpiga, és que s'usa molt poc. Per això demanem que els valencianoparlants usen la llengua a tot arreu per demostrar que està viva. També és molt important que els referents polítics i mediàtics l'usen.

1 comentari:

  1. «Demanem als valencianoparlants que empren el valencià arreu»? Si més arreu no pot ser!

    ResponElimina