dissabte, 8 d’octubre del 2011

Estrena d'Una llengua que camina al Club Levante

Amanda Gascó retrata la vida de cinc valencians en un documental produït per Vilaweb per Televisió de Catalunya

<veure el documental>

JOSEP LLUÍS GALIANA. Levante-EMV, 8/10/2011

Produït per Vilaweb, en coproducció amb Televisió de Catalunya (TVC) i la col.laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals, Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua, Edicions Bromera i Edicions 96, el documental Una llengua que camina - País Valencià va ser presentat el passat dijous al Club Diario Levante per la seua directora, Amanda Gascó. Al costat de la resta del nombrós equip de professionals i tècnics que han col.laborat en el rodatge, els productors i els protagonistes, Gascó va tenir també paraules d'agraïment per a la productora valenciana InfoTV.

La presentació de l'audiovisual, que va ser estrenat ahir a la TVC en l'espai El documental del Canal 33, va omplir totes les expectatives dels organitzadors amb un Club ple com un ou, acaparant l'atenció de polítics, professionals de l'ensenyament i nombrosos membres i simpatitzants d'Escola Valenciana. «Després de les preestrenes a Barcelona i València i la passada televisiva, Una llengua que camina, va explicar el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, es projectarà per tot el País Valencià a través del cicle Cinema a l'Escola d'Escola Valenciana i també està programat en el cicle d'activitats culturals dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira ».


Moreno va afirmar que «la nostra llengua avança i no gràcies al suport institucional ni a la Generalitat Valenciana». El mestre i director d'una escola de Catarroja va manifestar sentir-se orgullós "de formar part de l'entitat cívica Escola Valenciana. Tot i la falta d'oferta i de que molta gent es queda fora, Escola Valenciana té molta força i presència gràcies als 25 anys de les Trobades d'Escoles en Valencià, de la gira i la literatura per la llengua. Estem fent història », va afegir Moreno. «Una llengua que camina demostra que l'avanç en la normalització lingüística al País Valencià, va afirmar Diego Gómez, és conseqüència del naixement de l'ensenyament en valencià fa més de 25 anys».

La vida de cinc valencians

Vicent Partal, director fundador de Vilaweb-primer diari electrònic català des de 1996 - i productor del documental, va assegurar que La llengua que camina «retrata la vida de cinc valencians que saben quin és el seu país». No obstant això, Partal va mostrar la seva perplexitat en qualificar de situació absurda el fet que «un documental valencià que tracta sobre valencians no es pugui veure a la cadena de televisió pública valenciana».

Protagonitzada per cinc valencians procedents de diferents comarques del País Valencià, Una llengua que camina dóna a conèixer la realitat quotidiana de persones que desenvolupen la seua activitat professional i intenten viure en la seva pròpia llengua. Als testimonis de Diego Gómez, Dariana Groza, Xavier Sarrià, Mar Iglesias i Gerard Pitarch, s'uneixen les reflexions d'experts com els filòlegs Brauli Montoya i Vicent Pitarch, la responsable d'Edicions 96, Dolors Pedrós, el periodista i editor Joan Carles Girbés , el cantautor valencià i membre del Col·lectiu Ovidi Montllor de músics i Cantants en valencià, Pau Alabajos, i Vicent Moreno.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada