dijous, 25 de febrer del 2010
La 25ena Trobada de Manuel ret homenatge a Josep Lluís Bausset i Ciscar
La comissió organitzadora de la 25ena Trobada de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera ha decidit dedicar-li la celebració d'esta 25ena edició a Josep Lluís Bausset. No ha estat una decisió difícil ni controvertida, ja que la personalitat, la trajectòria i el llegat que ens ha regalat Josep Lluís Bausset ha fet que la comissió considere que era un deute que s'havia de saldar, i amb molt de gust i satisfacció, amb un home que ha significat tant per a la reivindicació del valencià i la cultura que tots tenim l'honor de compartir amb ell. Durant bona part dels seus cent anys de vida ha dut a terme una activitat constant, sense defalliment, en eixa direcció, de vegades entre bambalines de vegades donant la cara quan calia fer-ho.
Per tant, enguany, els/les ensenyants de la comarca, les mares i els pares dels xiquets i xiquetes que estan aprenent a viure en valencià, les entitats socials i culturals riberenques i les persones que desitgen sumar-se a este homenatge públic, li expressarem al senyor Bausset el nostre reconeixement pels seus esforços i el seu compromís per una causa col·lectiva en què ens sentim identificats. Per això mateix, dins dels actes programas de la 25ena Trobada se li farà lliurament del guardó de la Coordinadora, el qual simbolitzarà eixe reconeixement..
Qui és Josep Lluís Bausset?
Josep Lluís Bausset i Ciscar (l'Alcúdia, 1910) és un mestre i activista cultural i polític valencià. Llicenciat en Farmàcia i en Químiques, practicant en Medicina i Cirurgia, titulat en Magisteri, analista i gran aficionat a la Botànica, alhora està interessat per les lletres. Militant de la Federació Universitària Espanyola (FUE) a Madrid de finals dels anys 20 i vinculat a l’Agrupació Valencianista La Senyera en 1932, en nom de la qual va firmar les Normes de Castelló de 1932, fou amic inseparable de Joan Fuster, Vicent Ventura, Manuel Sanchis Guarner i Francesc Ferrer Pastor. També participà en la reivindicació de l'estatut d'autonomia per al País Valencià.
Durant la Dictadura franquista fou un dels primers a fer ràdio en valencià al País Valencià, col·laborà al diari Levante i fou professor de química als instituts de Tortosa, Xàtiva, Alberic, Alzira, Carlet o Carcaixent. El 1965 fou un dels que signaren el manifest Més de 20.000 valencians demanen l'ús de la seua llengua als actes religiosos. També va impulsar les revistes Parlem i Vencill i fou un dels membres fundadors del Partit Socialista del País Valencià de l'Alcúdia i contribuí a la celebració de les primeres edicions dels Premis Octubre als anys 70. Va participar en el Primer Congrés d'Història del País Valencià i en les diverses campanyes del Secretariat per a l'Ensenyament de l'Idioma.
El 2000 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla i ha estat nomenat president d'honor del Bloc de Progrés Jaume I de l'Alcúdia.
Per aprofundir més
D'un país que ja anem fent.
Josep Lluís Bausset, homenot valencià
Isabel Clara Simó Josep Lluís Bausset, símbol viu del valencianisme
Bausset-Fuster: dos apunts d'una amistat
J.Ll. Bausset, un personatge ben singular
La tertúlia del dilluns
Jesús Huguet Cent anys
Manuel Boix Josep Lluís Bausset: Homenatge a l´home subterrani
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada