Escola Valenciana tanca els 25 anys de Trobades amb la presentació del seu llibre commemoratiu.
L'entitat cívica presenta un espectacular volum en el qual ret homenatge a tots els que han defensat l'ensenyament en valencià, fins i tot abans del naixement de la mateixa Escola Valenciana.
L'entitat cívica presenta un espectacular volum en el qual ret homenatge a tots els que han defensat l'ensenyament en valencià, fins i tot abans del naixement de la mateixa Escola Valenciana.
L'INFORMATIU. 26 novembre 2010
Amb la publicació L'Escola Valenciana. 25 anys de Trobades, Escola Valenciana culmina tot un any de celebracions per commemorar les noces de plata d’esta entitat cívica que té com a principal objectiu la normalització lingüística en tots els àmbits d’ús de la llengua, amb una incidència especial en el sistema educatiu valencià.
El llibre, com explicà en la presentació ahir a La Nau de la Universitat de València el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i també l’autor Víctor Labrado, naix amb una doble voluntat. Per una banda deixar testimoni escrit del naixement i evolució de l’entitat mateixa, que en este quart de segle d'història ha aconseguit ocupar un espai important dins el panorama de la societat valenciana, tal com explica Joan Francesc Mira en el pròleg del llibre, "Escola Valenciana, doncs, és molt més que 'escola', i molt més que una 'Federació d'Associacions per la Llengua'. És la prova vivent, l'argument empíric, que els valencians civils, justs, eficaços, responsables, dignes, lleials, també són o som uns valencians possibles i abundants: tan possibles, que Escola Valenciana mobilitza cada any dos-cents mil pares, mestres i criatures d'extrem a extrem del país". Per tot això, un dels propòsits del llibre és explicar a les futures generacions com s'ha bastit aquesta entitat, i quines són les claus que han fet possible el present d'un dels moviments cívics amb més profunditat i envergadura del nostre territori.
La segona intenció de l'obra, és fer un homenatge merescut, a totes aquelles persones que al llarg de 25 anys, i més enllà, han fet possible amb el seu esforç i la seua presència que el valencià siga una llengua viva i present a les nostres escoles
Per altra banda, la segona intenció de l'obra, és fer un homenatge merescut, a totes aquelles persones que al llarg de 25 anys, i més enllà, han fet possible amb el seu esforç i la seua presència que el valencià siga una llengua viva i present a les nostres escoles i, per tant, una llengua de futur. Per aconseguir-ho, Víctor Labrado ha realitzat més de 40 entrevistes, a més de tasques de documentació, per recollir testimonis i vivències del protagonistes d'aquella revolució silenciosa que va començar allà per l'any 1986, amb la realització de les primeres trobades. A partir del testimoni oral, Labrado ha elaborat un text amb una prosa fluida que porta al lector a descobrir, amb la veracitat que ofereix la veu directa dels protagonistes, els moments claus de la història recent de l'ensenyament en valencià i la formació del moviment d'Escola Valenciana.
A la presentació, no obstant això, tant l'autor com Josep Lluís Sirera, que participava en representació institucional de la Universitat de València, no oblidaren destacar l'aspecte visual de l'obra. Un aspecte en el qual té un paper destacat Xavier Mariscal, que ha sigut l'encarregat d'elaborar la coberta del llibre, i també aporta una mostra dels treballs que ha realitzat per esta entitat. A tot açò, cal afegir una important quantitat d'imatges, seleccionades pel fotògraf i dissenyador Francesc Vera, de totes les comarques valencianes.
Tancament d'un any de celebracions
Amb la publicació d'esta obra, Escola Valenciana posa punt i final a les celebracions dels 25 anys de les primeres Trobades d'Escoles en Valencià, unes celebracions que s'iniciaren el passat mes de febrer amb la Nit d'Escola Valenciana i continuaren amb les Trobades d'Escoles en Valencià durant tota la primavera, amb 23 festes per la llengua fetes arreu de les nostres comarques amb el lema Tu tens la clau amb més de 200.000 assistents, que tingueren el punt culminant el passat 9 d'Octubre, amb la Festa pel Valencià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada