dimecres, 30 de març del 2011

Escola Valenciana fa una crida a la participació a les Trobades 2011 per reivindicar l'ensenyament en valencià

Es preveu l'assistència de més de 220.000 persones a les 19 festes per la llengua que se celebraran arreu del país, que enguany tenen per lema “El valor del valencià”. Les Trobades de 2011 arriben en un moment clau pel futur de l'ensenyament en valencià. La reivindicació comença un dia abans de l'inici de Trobades, el 2 d'abril, amb una Cercavila per l'ensenyament en valencià i de qualitat.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, acompanyat de la presidenta de la Coordinadora d'Alumnes, Pares i Professors per l'Educació Pública en Valencià (CAPPEPV), Laura Font, i el portaveu de Reviscola, Adrià Martí, ha presentat les Trobades d'Escoles en Valencià 2011, dedicades a Enric Valor en el centenari del seu naixement.

El lema d'aquestes festes per la llengua enguany és "El valor del valencià", perquè segons Vicent Moreno "Enric Valor ens va ensenyar que cap poble del món pot contemplar, impassible, com la part més important de la seua essència, la llengua, cau en l'oblit, víctima de l'apatia dels seus parlants". Per aquesta raó "cal seguir empenyent el valencià a l'escola, ara més que mai, però també cal fer-ho al carrer i a tots els àmbits de la nostra societat".

El president d'Escola Valenciana ha remarcat la importància de les Trobades d'enguany en un moment clau per l'ensenyament en valencià. "Els programes d'ensenyament en valencià es veuen amenaçats per les intencions de la Conselleria d'Educació d'implantar un sistema on el valencià quedarà arraconat", ha avisat Vicent Moreno. "Per nosaltres, les persones del sector educatiu, és incomprensible aquesta intenció, més encara quan els programes d'immersió en valencià són els que millors resultats donen en les matèries lingüístiques, tant en anglés com en castellà i en valencià. El valencià és la garantia del plurilingüisme, és la porta a les llengües estrangeres i per tant és la porta a les oportunitats".

Per Vicent Moreno, la supressió dels programes d'ensenyament en valencià tindrà dues conseqüències: "Per una banda, la qualitat de l'ensenyament plurilingüe es veurà seriosament afectada, cosa que vol dir que l'alumnat no aprendrà satisfactòriament les dues llengües oficials i una llengua estrangera, i per altra banda es condemna el valencià a l'ostracisme educatiu i les conseqüències en coneixement i ús de la nostra llengua seran irreversibles. Per Escola Valenciana, qualsevol atac als programes d'ensenyament en valencià és un atac al futur del valencià". Vicent Moreno ha reiterat que el camí és apropar els Programes d'Incorporació Progressiva als programes d'immersió lingüística i ensenyament en valencià i no a l'inrevés com pretén fer la Conselleria. "Si els progames d'incorporació progressiva o ensenyament en castellà donen pitjors resultats el que cal fer és millorar-los i no destruir els que sí que funcionen", han afegit.

En aquest context, el president d'Escola Valenciana ha fet una crida a la participació massiva a les Trobades per defensar l'educació en valencià. "Cal que les trobades d'enguany siguen un gran sí a l'ensenyament en valencià, un gran sí al valencià, un sí rotund que s'escolte a tots els racons del país. Les Trobades han estat un fonament per a l'establiment d'un sistema educatiu en valencià, i ara seran un fonament per evitar el desmantellament del sistema educatiu públic en valencià".

La mobilització social més important del País Valencià

La presidenta de la CAPPEPV, Laura Font, ha explicat algunes xifres de les Trobades 2011. "Enguany les coordinadores que formem Escola Valenciana organitzem 19 Trobades, que començaran aquest diumenge 3 d'abril a l'Alacantí i el Camp de Morvedre. Esperem la participació de més de 220.000 persones en total per seguir sent, un any més, la principal mobilització social del País Valencià".

Les trobades se celebraran, a més d'Alacant i Sagunt, en Moixent, Senija, Llombai, Burjassot, Santa Pola, Novelda, Eliana, Xixona, Universitat Jaume I, Atzeneta, Silla, València (Benifaraig-Borbotó-Carpesa-Poblenou), Barcelona, Xeresa, Vilafranca, Ibi i Relleu.

Xavier Mariscal ha dissenyat les samarretes commemoratives de les Trobades 2011, i es farà una tirada de més de 50.000. Es preveu la realització de més de 1.500 tallers, més 300 actuacions musicals i d'animació, l'assistència de 700 centres educatius i més de 200 entitats cíviques i ongs.

La Gira, principal esdeveniment de música en valencià

El portaveu de Reviscola, l'entitat de joves d'Escola Valenciana, Adrià Martí, ha explicat que les Trobades no només reivindiquen l'ensenyament en valencià, sinó que també serveixen per impulsar el valencià a altres àmbits socials, com la música. La Gira 2011, organitzada per Reviscola, organitza una vintena de concerts de grups en valencià arreu de les comarques. "La gran majoria de festes per la llengua tindran un concert de música en valencià, afegint-hi el component musical, que és un dels àmbits on treballem per impulsar la llengua. Les institucions públiques valencianes no aposten com cal per la música en la nostra llengua, i enfront d'aquesta situació la Gira d'enguany tindrà més de vint-i-cinc concerts", ha afirmat Adrià Martí.

"La Gira és l'exemple que des d'Escola Valenciana es treballa per l'impuls de la llengua en tots els àmbits. Diem sí a l'ensenyament en valencià i diem sí a la música en valencià perquè diem sí al valencià", ha afegit el portaveu de Reviscola.

2 d'abril, Cercavila per l'ensenyament en valencià

Un dia abans de l'inici de les Trobades, el 2 d'abril, Escola Valenciana ha convocat una cercavila per l'ensenyament en valencià per reivindicar el model d'èxit de l'escola en valencià enfront de les amenaces que rep actualment. La cercavila tindrà un marcat caràcter festiu i reivindicatiu i estarà amenitzada amb una carrossa soundsystem, gegants i cabets, dolçaines i tabals i altres sorpreses.

"Hem de fer-nos visibles per l'ensenyament en valencià. Ho farem en les 19 Trobades i ho farem també el 2 d'abril en la cercavila, on convidem tothom a sumar-se a aquesta gran festa per defensar el nostre model d'èxit", ha afirmat Vicent Moreno.

La cercavila eixirà del Parterre de València a les 19.30 hores i finalitzarà al camp de futbol de Benimaclet, on hi haurà un dels concerts més importants de la Gira d'enguany, amb les actuacions de La Gossa Sorda i Obrint Pas, que presentarà el seu nou disc "Coratge".

Trobades d'Escoles en Valencià 2011

3 d'abril - SAGUNT- el Camp de Morvedre

3 d'abril - ALACANT - l'Alacantí (Primària)

9 d'abril - MOIXENT - la Costera

10 d'abril - BURJASSOT - l'Horta Nord

10 d'abril - SANTA POLA - el Baix Vinalopó i el Baix Segura

10 d'abril - LLOMBAI - la Ribera

10 d'abril - NOVELDA - les Valls del Vinalopó

10 d'abril - l'ELIANA - el Camp de Túria

10 d'abril - SENIJA - la Marina Alta

15 d'abril - XIXONA - l'Alacantí (Secundària)

16 d'abril - UNIVERSITAT JAUME I (Castelló de la Plana) - la Plana Alta i la Plana Baixa

16 d'abril - ATZENETA D'ALBAIDA - la Vall d'Albaida

16 d'abril - SILLA - l'Horta Sud

17 d'abril - BENIFARAIG, BORBOTÓ, CARPESA I POBLE NOU - València

30 d'abril - BARCELONA - Setmana Cultural Espai País Valencià

7 de maig - XERESA - la Safor i la Valldigna

7 de maig - VILAFRANCA - Comarques de l'interior de Castelló

4 de juny - RELLEU - la Marina Baixa

4 de juny - IBI - l'Alcoià i el Comtat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada