divendres, 6 de maig del 2011

Vicent Moreno: “Exigirem que tots els pares i mares que ho trien puguen matricular els seus fills i filles en valencià”

El president d'Escola Valenciana afirma que estudiar en valencià és “la millor manera d'aprendre llengües i obrir les portes a les oportunitats”. Vicent Moreno alerta que l'administració no assumeix l'augment de la demanda de matriculació en valencià i deixa famílies sense l'opció que demanen, vulnerant l'article 6.2 de l'Estatut d'Autonomia.

 

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha parlat de l'inici de la matriculació pel curs 2011-2012 a les escoles del País Valencià, que comença dijous, 5 de maig. Vicent Moreno ha explicat que Escola porta tres setmanes promocionant la matriculació als programes d'ensenyament en valencià (PEV) i d'immersió lingüística (PIL) perquè són els programes òptims per aprendre llengües, tal i com ho demostren diversos estudis.

"L'ensenyament en valencià obri la porta a les llengües. El valencià no és cap problema per assolir el plurilingüisme, sinó tot el contrari: l'ensenyament en valencià és sinònim de qualitat. Els alumnes matriculats en PEV i PIL acaben l'educació obligatòria amb un millor domini del valencià, el castellà i l'anglés. Està demostrat a diversos estudis que ha fet la pròpia Conselleria d'Educació", ha afirmat Vicent Moreno. "Els alumnes que fan ensenyament en valencià dominen perfectament valencià i castellà i tenen millors aptituds per aprendre dues llengües estrangeres".

Segons el president d'Escola Valenciana, "els pares i mares saben que matricular en valencià obri la porta a les llengües, per això la demanda creix any rere any". Tal i com ha explicat Vicent Moreno, els pares que vulguen matricular en valencià han de marcar només l'opció PEV/PIL "perquè si marquen també el programa d'incorporació progressiva (PIP) com a segona opció la Conselleria no està obligada a oferir-los plaça en valencià". 

"Des d'Escola Valenciana exigirem, amb la llei a la mà, que tots els pares i mares que trien matricular en valencià tinguen plaça. Si l'administració no compleix amb la seua obligació convidem als pares i mares que contacten amb nosaltres per ajudar-los a exigir els seus drets", ha afegit. "Cada any tenim alumnes que no poden estudiar en valencià perquè la Conselleria d'Educació no oferta suficients places, vulnerant l'article 6.2 de l'Estatut d'Autonomia". 

Per Vicent Moreno, "és incomprensible que el Consell continue donant l'esquena a una majoria de pares i no apostar clarament per la matriculació en valencià quan és evident que és el model que funciona. És el model que defensem des d'Escola Valenciana perquè és millor i a més contribueix decisivament a l'impuls del valencià a la societat. Com el Consell no el vol potenciar potser és perquè no vol que funcione el model educatiu o no vol que el valencià avance socialment".

"Dóna-li l'oportunitat. Matricula en futur, matricula en valencià"

La campanya "Dóna-li l'oportunitat. Matricula en futur, matricula en valencià", impulsada per Escola Valenciana amb el suport de la Unitat per l'Educació Multilingüe de la Universitat d'Alacant, vol augmentar la matriculació en aquests programes per tal d'arribar als 230.000 alumnes matriculats en valencià en el curs 2011-2012. Escola Valenciana ha intensificat els esforços per fer aquesta campanya donada la manca de suport de la Conselleria d'Educació a l'impuls a la matriculació en valencià i la reducció de recursos i personal destinat a aquest objectiu.

Per aquesta campanya, Escola Valenciana compta amb el suport de les universitats públiques valencianes: la Universitat de València, la Universitat d'Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Escola Valenciana i la UEM han realitzat la campanya de matriculació directament als municipis i ciutats per informar a les famílies dels programes que ofereix el sistema educatiu valencià. En col·laboració amb diversos ajuntaments s'informa directament a més de deu mil famílies a través de cartes informatives i sessions presencials amb la participació d'experts en educació acreditats per la Unitat per l'Educació Multilingüe.

Aquest nou enfocament de la campanya es desenvolupa juntament amb els materials habituals de difusió amb materials informatius i suport publicitari a premsa i ràdio. En total, a més de les cartes informatives i les sessions, s'han editat 50.000 tríptics i més de mil cartells que s'han distribuit pels centres del País Valencià a través de les coordinadores comarcals que formen part d'Escola Valenciana. Els tríptics tenen versió en valencià, castellà, anglés, romanés, xinés, búlgar, àrab i alemany per tal d'arribar al màxim de destinataris possibles.

La previsió d'Escola Valenciana és arribar a la xifra de 230.000 alumnes matriculats en valencià pel curs 2011-2012. El curs passat, 2010-2011, es van matricular 222.236 alumnes als programes PEV i PIL. Els informes elaborats per Escola Valenciana situen la demanda potencial en un 55% de la població escolar, per tant 421.284 alumnes estudiaren en valencià si la Conselleria ofertara suficients places.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada