dijous, 18 de novembre del 2010

Escola Valenciana crida a no instrumentalitzar políticament el valencià


El nou president d’Escola Valenciana porta 12 dies en el càrrec i ja ha presentat la seua primera gran campanya: Parla’m en Valencià. Vicent Moreno ha llançat un missatge clar als polítics: “que “solucionen problemes i no els creen” i ha afirmat que “seria molt saludable que el president de la Generalitat s’apuntara al Voluntariat pel Valencià”. Moreno aposta per un missatge conciliador: “El valencià no té color polític i la millor mostra és el Voluntariat pel Valencià on hi participen ajuntaments de tots els partits polítics”.

Escola Valenciana presenta per tercer any consecutiu la campanya comunicativa “Parla’m en valencià”, per promoure una de les seues activitats més importants, el Voluntariat pel Valencià. Aquesta campanya compta amb el suport de Bancaixa i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La dinàmica del Voluntariat pel Valencià és ben senzilla, una persona valencianoparlant dedica 1 hora a la setmana a conversar amb una persona que vol soltar-se a parlar en valencià.

Aquest ha estat el primer acte públic del nou president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, que justament va ser l’impulsor d’aquest programa de parelles lingüístiques fa 5 anys en Escola Valenciana.

Des d’Escola Valenciana es considera imprescindible difondre un servei gratuït per a la societat com és el Voluntariat pel Valencià perquè els valors que es desprenen d’aquesta activitat són els propis valors de l’entitat: diàleg, integració, solidaritat, ganes de sumar i de dir sí al valencià.

El president d’Escola Valenciana ha aprofitat aquesta presentació per llançar un repte constructiu al govern valencià: “malauradament per a 2011 s’han retallat molt les ja esquífides partides econòmiques destinades a la promoció i ús del valencià. És per això que oferim a Francisco Camps i a tot l’equip de govern valencià que contribuesquen a promoure la nostra llengua apuntant-se al Voluntariat pel Valencià. Només han de destinar una hora a la setmana a parlar amb un ciutadà o una ciutadana en la nostra llengua. Escola Valenciana posa la tassa i la infusió Parla’m en valencià, ells només han de conversar en la nostra llengua amb una despesa econòmica zero”.

Els cinc anys d’experiència del Voluntariat pel Valencià demostren que la societat civil respon molt positivament a aquest tipus d’iniciatives. Metges, advocades, administratius, estudiants, empresàries, banquers, botiguers o cuiners volen soltar-se a parlar en valencià per mil raons i el Voluntariat pel Valencià és una eina per aconseguir-ho.

Segons Vicent Moreno, “El Voluntariat pel Valencià és un servei que pretén donar una visió integradora del poble valencià, que estima la seua llengua i l’ensenya desinteressadament a persones que la volen aprendre. És una de les propostes de normalització lingüística amb més consens dels últims 30 anys”. I ha afegit: “aproximadament al 40% d’ajuntaments on es fa el Voluntariat està governant el PP, en el 30% ho fa el PSPV-PSOE i en el 30% restant ho fa el Bloc, Independents o EU. El valencià no té color polític i la millor mostra és el Voluntariat pel Valencià”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada