divendres, 11 de juny del 2010

EL SÍNDIC DE GREUGES INICIA UNA INVESTIGACIÓ A LA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ PER LES IRREGULARITATS DE L'ENSENYAMENT EN VALENCIÀ ALS INSTITUTS


Escola Valenciana va presentar l’1 de juny la campanya “A secundària tu tens la clau” i el mateix dia es va fer per registre d’entrada del Síndic una queixa general de la situació de l’ensenyament en valencià a secundària. A més, l’entitat està recollint centenars de queixes individuals que seran presentades també al Síndic a l’inici del curs 2010-2011. la Conselleria d’Educació també haurà de donar resposta a aquestes queixes.

La queixa general que ha presentat l’entitat especifica les xifres d’alumnes que han estudiat en valencià a l’escola i que han deixat de poder fer-ho per manca d’oferta a secundària. La queixa posa ènfasi en què curs rere curs es repeteix aquesta situació en una etapa de l’educació que, a més és obligatòria. A més, s’argumenta que: La Conselleria, com a Administració especialment encarregada de vetllar pels drets dels alumnes i de fer real i efectiu l’article sisè de l’Estatut, no ofereix ni planifica adequadament l’organització del personal ni dels recursos, per tal de possibilitar que els alumnes que venien d’estudiar en línies en valencià tinguen almenys l’opció de continuar, racionalment, amb el Programa d’Ensenyament escollit en Primària en el seu pas a la Secundària.

L’escrit també destaca un tema reincident com és la catalogació lingüística dels docents: Que l’actual normativa no preveu la catalogació lingüística de les places docents en Secundària a diferència del que ocorre en l’etapa de Primària. Això determina que, malgrat que formalment al 34 % dels centres s’ofereix l’Ensenyament Secundari Obligatori en Programa d’Ensenyament en Valencià, a la pràctica s’evidencien múltiples incidències i disfuncions. Ja que la normativa no garanteix que tot i haver escollit i aconseguit matricular-se en valencià, el professor/a impartisca efectivament la classe en aquesta llengua donat que no es troba catalogat lingüísticament el seu lloc de treball.

Campanya de queixes al Síndic de Greuges “A secundària,  tu tens la clau”

Se centra en 4 models de queixa que els pares, les mares i els alumnes majors d’edat poden fer al Síndic de Greuges per tal que aquest organisme inicie ofici d’investigació de fets i actuacions a  la Conselleria d’Educació sobre l’incompliment reiterat de l’aplicació de l’ensenyament en valencià als instituts.

Segons Àngel Martí, “aquesta mesura obligarà a la Conselleria a retre comptes a la societat valenciana sobre la política d’extermini de la llengua pròpia que està aplicant en l’àmbit educatiu, una política que ninguneja tots els estudis científics que s’han fet sobre la competència i aprenentatge de llengües, que conclouen que els programes d’ensenyament en valencià són els únics que garanteixen el domini de les dues llengúes oficials i facilita l’aprenentatge d’una tercera llengua com l’anglés. La Conselleria està atacant el plurilingües en pro del monolingüisme”.

Cada model de queixa fa refèrencia a una de les situacions habituals en què es troben els alumnes a l’hora de matricular-se a secundària:

Model queixa 01: està dirigida a pares i mares amb fills que no han pogut continuar l’ensenyament en valencià perquè el seu centre de primària consta adscrit a un centre de secundària que oferta només línia en castellà.

Model queixa 02: està dirigida a pares i mares amb fills que en passar a Educació Secundària Obligatòria no podrà continuar l’ensenyament en valencià malgrat que el seu centre de Primària consta adscrit a un centre de Secundària que oferta línia en valencià.

Model de queixa 03: aquest model és per a alumnes que ja estan matriculats en valencià al centre, però la majoria de classes no les reben en valencià per la manca de capacitació lingüística del professorat

Model dequeixa 04: aquest model és per a alumnes que han escollit matricular-se en valencià a l’institut però s’han quedat fora dels grups de línia en valencià perquè hi havia més demanda que oferta.

A partir de hui Escola Valenciana penjarà en l’espai web destinat a l’Oficina de Drets Lingüístics de l’entitat (www.escolavalenciana.org/drets) els diferents models de queixa per tal que tothom se’ls puga descarregar. A més es podrà fer qualsevol consulta al respecte a través del telèfon 96 347 27 83.També es té previst repartir els models de queixa a instituts a través de les Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana.

2a mesura de la campanya: presentació de la Guia de l’ensenyament plurilingüe als instituts

A principis d’any, l’oficina de Drets Lingüístics i la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana van presentar la Guia de l’enseyament plurilingüe per a les escoles per a escoles i ara arriba la Guia de l’ensenyament plurilingüe als instituts per la bona acollida que ha tingut la primera entre la comunitat educativa, ja que molts AMPES i escoles l’han demanada i han aplicat les directrius per a establir ensenyament en valencià als centres, malgrat que la Conselleria d’Educació les està denegant sistemàticament.

La Guia per l’ensenyament plurilingüe als instituts resol tots els dubtes i la gran desinformació a què estan sotmesos els centres i els AMPES  respecte al dret a l’ensenyament en valencià a secundària: des de com es poden elaborar els horaris de les assignatures per a planificar bé les línies en valencià, fins a quin és el nombre mínim d’alumnes per establir una línia en valencià, passant per quines són les estratègies que pot prendre l’equip directiu quan li arriba professorat sense capacitació que ha de donar classe en línies en valencià.

Aquesta guia posa en evidència un fet que és totalment desconegut: qualsevol institut pot establir línies d’ensenyament en valencià sense demanar permís a la Conselleria, simplement presentant la documentació adient. “Tot açò deixa en evidència que la Conselleria d’Educació s’ha desentés totalment dels programes d’ensenyament en valencià als instituts i ho deixa tot en mans de l’equip directiu, a més de posar tot tipus d’entrebancs al bon funcionament del centre”, ha explicat Àngel Martí.

Aquesta setmana Escola Valenciana enviarà informació sobre la guia a tots els instituts del País Valencià i també es podrà descarregar des de l’espai web destinat a l’Oficina de Drets Lingüístics de l’entitat (www.escolavalenciana.org/drets)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada