dimecres, 24 de novembre del 2010

Paraules que mai no perden Valor

‘Enric Valor, el valor de les paraules’ és l’exposició que serveix com a inici de tot un seguit d’actes que homenatjaran la figura de l’escriptor de Castalla.

JAUME BARBER. 24 novembre 2010

Ara fa deu anys de la mort d’Enric Valor, un home sense pretensions, però que sens dubte va suposar un abans i un després en la història de les lletres valencianes, i el 2011 se celebrarà el centenari del seu naixement. És per això que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha volgut aplegar objectes personals, manuscrits, obres publicades i condecoracions diverses, així com altres documents de l’escriptor de Castalla en una exposició que van inaugurar ahir en conjunt la seua presidenta, Ascensió Figueres, i el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo.

L’exposició Enric Valor, el valor de les paraules, es podrà visitar al Centre Cultural La Nau de la UV fins el dia 23 de gener –data a partir de la qual es traslladarà a Alacant– i serveix com a inici del programa d’actes dedicats a homenatjar l’Escriptor de l’Any 2010, declarat així per l’AVL “per la seua dedicació incansable a la nostra llengua i a la creació literària”, en paraules de la mateixa Figueres. Esta és segurament l’exposició més important i més completa de totes les que fins ara s’havien fet sobre la figura d’Enric Valor, ja que toca aspectes no tan coneguts de la vida personal de l’escriptor, com ara la seua infantesa a Castalla, i més tard la seua adolescència, primer a Alacant i més tard a Elda– afirmava la comissària i acadèmica de la llengua Verònica Cantó–.

Entre els diversos documents que hi ha a l’exposició, es pot trobar el fins ara inèdit manuscrit Habitatge per a l’eternitat, última obra de Valor que va restar inconclusa en esdevenir la seua mort. A partir d’eixa obra, s’ha editat un catàleg en què al voltant de 60 experts realitzen una mena de “revisió” sobre l’obra i la figura de l’escriptor, i hi aporten, cadascun des del seu àmbit, una sèrie de “novetats”  amb voluntat de convertir-se en “l’última paraula” que s’ha dit sobre Valor fins ara i alhora servir com a obra de referència per tots aquells que vulguen estudiar el seu llegat.

Esta és segurament l’exposició més important i més completa de totes les que fins ara s’havien fet sobre la figura d’Enric Valor, ja que toca aspectes no tan coneguts de la vida personal de l’escriptor.

Presidit per una recreació del seu despatx, amb taula, màquina d’escriure, i fins i tot la perxa en què penjava el barret, la gavardina i el paraigua, el recorregut està dividit en cinc parts que al·ludeixen etapes o bé àmbits en la vida d’Enric Valor. Comença amb una part força personal, en la qual s’hi mostren fotografies dels llocs que emmarcaren la seua infantesa i joventut. Documents com ara la seua partida de naixement a Castalla o bé la seua sol·licitud i examen d’accés a l’Escola de Comerç d’Alacant són presents en esta part.

A continuació ens submergim de veres en el Valor literari, amb la secció de rondalles i novel·les. S’hi troben les 36 rondalles publicades, així com també la trilogia Cicle de Cassana o bé L’ambició d’Aleix, primera novel·la de l’escriptor. Finalment, trobem les obres de gramàtica de Valor, entre les quals destaquen  La flexió verbal com un treball encara de plena actualitat –un best seller en termes moderns– i com a cloenda, una secció que recull els diversos reconeixements a la seua tasca; un dels seus birrets d’honoris causa o bé la Creu de Sant Jordi entre d’altres, tot acompanyat d’imatges en què apareix amb els que ell considerava mestres i amics: Pompeu Fabra, Josep Giner, Francesc Ferrer i Pastor o Joan Fuster, entre ells. La mostra reuneix tant els fons documentals de l’AVL com ara material cedit per altres institucions i la pròpia família.  A més, també es projectarà en una saleta annexa un documental “molt emotiu”, conduït pel propi Valor a partir de diverses entrevistes que se li van fer en vida i pinzellades d’alguns experts. L’audiovisual ha sigut produït per RTVV i s’emetrà el proper dia 20 de desembre dintre de l’espai Encontres.

L’Any Enric Valor es completa així doncs, amb la publicació del catàleg de l’exposició, una unitat didàctica per a Educació Secundària i Batxillerat, un còmic dirigit a alumnes de Primària, una auca i un llibre de Josep Climent titulat Enric Valor. Estudi i compromís per la llengua. Hi ha programada també una exposició itinerant per cases de cultura, instituts i llocs públics d’arreu del país que “té ja tanta demanda, que es plantegen fer diverses versions per arribar a tots” segons la presidenta de l’AVL.  Alhora, el projecte Pobles de Rondalla recorrerà 10 pobles de les comarques centrals i meridionals del país que deixarà llibres a les biblioteques, impartirà conferències i celebrarà contacontes per a xiquets.

Tot això amb l’objectiu d’acostar a tota la societat la figura de Valor d’una manera “global” i de situar-lo al seu lloc com a “un dels escriptors valencians més importants del segle XX”. Perquè, com bé ha remarcat la comissària Cantó “un escriptor i intel·lectual no és mai incòmode, o almenys no hauria de ser-ho”.

1 comentari:

  1. ¡estem més aclarits que un tarrós de sucre dins la boca d'un gos!

    ResponElimina