dilluns, 22 de novembre del 2010

Parla’m en valencià ja té espot



Vicent Galduf. Dilluns, 22 de novembre de 2010

Ja s’ha presentat la nova campanya del Voluntariat pel Valencià que porta a terme Escola Valenciana i que els darrers anys ha aconseguit que centenars de persones feren un pas cap avant per tal de llançar-se a parlar en la nostra llengua. Enguany la publicitat en premsa, ràdio i internet se centra en la idea d’oferir a la gent una infusió de valencià que es diu “Parla’m en Valencià” en una tassa, el Voluntariat pel Valencià, que fa possible que ens puguem beure eixa infusió. Les infusions ens donen sensacions agradables i tenen propietats molt saludables. La infusió “Parla’m en valencià” té tres propietats fonamentals per als voluntaris potencials, la gent valencianoparlat que ajuda a parlar en valencià a altres persones: estimula la vida social, té altes dosis d’humor i com a recompensa altres persones parlaran en valencià. Les propietats de la infusió per als aprenents són clares: potencia la conversa en valencià, sense exàmens i totalment gratis. (continua)

Dariana Groza, tècnica del Voluntariat pel Valencià, d’origen romanés i que va arribar al programa coma aprenenta fa 5 anys, ha comentat les principals novetats d’aquesta edició de la campanya: “fins ara les nostres campanyes les havien protagonitzades voluntaris i aprenents del programa, però creiem que una figura mediàtica com Carles Alberola podria enriquir la campanya. El seu missatge va dirigit a voluntaris potencials, gent valencianoparlant que ha de donar el pas a voler destinar una hora a la setmana a xerrar amb algun aprenent. Carles parla en valencià, és una persona coneguda i sap connectar molt bé amb els nostres voluntaris potencials, ja que sobretot el que volem és impregnar d’humor les nostres campanyes i amb Carles està garantit”.

Segons Carles Alberola, “he participat amb molt de gust en aquesta campanya del Voluntariat pel valencià perquè parlar és la segona cosa més plaent que es pot fer en parella, no sigueu malpensat perquè la primera és anar a fer un bon dinar. Per això una activitat com el Voluntariat pel valencià em sembla fantàstica”.

La imatge i el missatge per als aprenents els ha llançat Mireia, actualment aprenenta del programa. Una xica de Saragossa que com ara viu a València va creure que era necessari aprendre la nostra llengua.

La guerrilla del voluntariat

Dos actors amb camesllargues recorreran diverses poblacions de les nostres comarques on està establert el Voluntariat pel Valencià: “és una manera de visualitzar el programa als carrers i aprofitar així per informar a la gent als llocs on es fa vida social”, ha explicat Groza.

La Guerrilla del Voluntariat pul•lularà per València, Castelló, Alacant, Xàbia, Vinarós, Sueca, Alcoi, Torrent i Calp fins a desembre.

El Voluntariat on-line

Aquesta és una altra novetat de la campanya. Volem aprofitar les noves tecnologies per oferir el Voluntariat pel Valencià a persones que es fan voluntaris o aprenents i als quals no els podem assignar parella lingüística perquè al seu poble encara no es fa el Voluntariat o perquè viuen en llocs on és complicat trobar-los parella lingüística. “Hem tingut molts casos de gent que viu a l’estranger i vol apuntar-se al programa o gent que viu a poblacions on es complicat trobar voluntaris o aprenents. Doncs ja tenim la solució”, ha explicat Dariana Groza.

El Voluntariat on-line formarà parelles lingüístiques cibernètiques i es promourà sobretot a través del nostre Facebook, que té més de 4.300 amics.

D’aquesta manera podrem posar en contacte via Skype o altres plataformes a una persona valencianoparlant que, per exemple viu a Irlanda amb una persona de Requena que vol parlar en valencià.

El Voluntariat pel Valencià en xifres

“De des 2005 hem fet més de 4.000 parelles lingüístiques i amb la infusió Parla’m en valencià, volem aconseguir ampliar la família”, ha comentat la tècnica del programa.

El Voluntariat pel Valencià està establert a més de 50 poblacions valencianes de nord a sud i inclou els grans nuclis urbans com Castelló, València, Alacant i Elx. Des que es va crear el programa només a València s’han creat més de 1200 parelles lingüístiques. A Castelló es va iniciar l’any passat amb una desena de parelles. A Alacant des de l’any passat se n’han creat 75 i a Elx més de 50.

“Pràcticament cada setmana fem noves presentacions del programa en poblacions on s’involucren els ajuntaments, associacions o Escoles d’Adults”, ha explicar Groza.

1 comentari:

  1. M'agrada l'espot. Anima molt a la gent a participar en aquesta campanya, clar que com en tot la disposició de la gent a aprendre és fonamental. Estar obert per accedir a través de la llengua a més gent, més llocs, més cultura, és molt positiu. Enhorabona.

    ResponElimina