dijous, 17 de febrer del 2011

L'Acadèmia censura a les universitats i al Consell per no garantir les classes en valencià


La institució denuncia que vulneren el principi d'igualtat lingüística de l'Estatut - Demanda als càrrecs públics que s'expressen públicament en la llengua autòctona

Levante-EMV. 17/02/2011

Després de 28 anys d'aplicació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) els comptes no ixen. A pesar dels èxits aconseguits per la norma, l'ús del valencià, sobretot en els més jóvens, no es generalitza i això preocupa i molt a les institucions que vetlen per la seua supervivència. De fet, un dels majors problemes és que la pròpia norma no s'aplica per part dels que la van impulsar i l'han de fomentar, la Generalitat i les universitats. És per això, i vista l'actual situació social, per la qual cosa l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)va donar ahir un estirada d'orelles a estes institucions.

En una declaració institucional, aprovada per unanimitat per tots els seus acadèmics, l'AVL conclou que en l'actual situació del valencià en tot el sistema educatiu, des de l'Educació Infantil fins a l'ensenyança universitària, "es deduïx que no es garantixen plenament els drets lingüístics i, per tant, el principi d'igualtat lingüística que preveu la llei".

Per això, la institució demana al Govern valencià i als rectorats de les universitats valencianes que adopten "les mesures oportunes per a garantir que no es produïsquen situacions de discriminació real entre els ciutadans valencians per motius lingüístics". Respecte d'això, recorden que l'Estatut d'Autonomia reconeix que tots els valencians i valencianes "tenen el dret a rebre l'ensenyança en idioma valencià" i que la LUEV preveu que els alumnes de l'ensenyança obligatòria "al final dels cicles en què es declara obligatòria la incorporació del valencià a l'ensenyança, i qualsevol que haja sigut la llengua habitual a l'iniciar els estudis, els alumnes han d'estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà".

Fonts de l'AVL consultades per este periòdic van reconéixer que esta important inclusió dels drets lingüístics en l'Estatut "no s'ha reflectit en actuacions positives cap a la llengua". Segons van asseverar, les institucions "no han de ser neutrals" en el plurilingüisme i han d'apostar per la llengua pròpia.
En eixe sentit, l'AVL demana en les escoles infantils, proveir dels mitjans necessaris, tant de recursos humans com a materials, per a preservar el dret dels pares i mares a poder educar els seus fills en valencià. A més, considera que cal assegurar l'ensenyança en valencià en tots els centres educatius d'Educació Infantil, Primària i Secundària, i fer compatible la docència en valencià, en castellà i en una llengua estrangera en tots els programes educatius, a fi de "aconseguir realment" el principi de cooficialitat lingüística entre el valencià i el castellà.

Així mateix, van sol·licitar garantir en l'ensenyança universitària el dret de tots els alumnes que s'han matriculat en valencià a "rebre una docència real i efectiva en valencià" i en general, la presència del valencià com a llengua cooficial en el currículum i en les activitats de tota la comunitat universitària. La institució també recomana en especial als responsables de les institucions públiques, que adopten una actitud exemplar quant a l'ús oral i escrit del valencià, "la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana", segons figura en l'Estatut d'Autonomia.

Escola i EUPV amb l'AVL

Des d'Escola Valenciana van celebrar la declaració de l'AVL, "ja que el seu paper en defensa de la llengua és vital". Per a l'entitat cívica, la de la institució lingüística és una incorporació de luxe al consens que ha d'haver-hi sobre que el valencià "és la garantia d'una educació plurilingüe i de qualitat". Per això, van instar a la Generalitat i les universitats a fer cas de les indicacions de la institució normativa.

Per la seua banda, des d'EUPV van manifestar que el comunicat de l'AVL "ha de fer reflexionar al Consell del PP, qui arracona el valencià durant massa temps. És ja simptomàtic que inclús l'AVL es pronuncie d'esta manera, deixant patent la delicadíssima situació de la nostra llengua en un àmbit, l'educatiu, en el que a més hauria d'estar en unes condicions d'igualtat totals amb el castellà". "L'AVL retrata un panorama desolador", van dir.

Font de Mora diu que l'AVL l'avala

La declaració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va agafar ahir el conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, compareixent en les Corts Valencianes. Després de fer-li referència el diputat de Compromís, Josep Maria Pañella, sobre el comunicat, Font de Mora va contestar que la institució "està plenament d'acord" amb ell perquè demanen fer compatible, com la seua conselleria, "l'ensenyança del valencià, el castellà i una llengua pròpia". "Demanen programes educatius plurilingües com està impulsant la Generalitat", va afegir.

Segons Font de Mora, des d'Educació "estem treballant en el foment del valencià". A partir d'ací el conseller va assegurar que la Generalitat executa en estos moments 46 obres educatives per un valor d'uns 200 milions d'euros, inversió que, al seu parer, es realitza "per a continuar generant ocupació" a pesar del "moment de greu crisi econòmica", va manifestar. A més va dir que des de 2003 s'han posat en funcionament 400 centre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada